Η επιστημονική έρευνα γίνεται πιο προσβάσιμη μέσω του Open Access Button

October 24, 2014

Η πρόσβαση στην επιστημονική γνώση αποτελεί μία καθημερινή πρόκληση για πολλούς φοιτητές, ερευνητές αλλά και απλούς πολίτες. Το υψηλό κόστος που επιβάλλεται, είναι πολύ συχνά αποτρεπτικό σε αυτή την πρόσβαση. Αυτός είναι ο λόγος που ξεκινήσαμε το Open Access Button, για όλο τον κόσμο ο οποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και ευκολότερα από ό, τι συμβαίνει σήμερα.

Η νέα έκδοση του Open Access Button ανακοινώθηκε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στα πλάισια του Open Access Week στο Λονδίνο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατεβάζοντας τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για κινητά τηλέφωνα αλλά και για browsers στο openaccessbutton.org.

Η διευκόλυνση της πρόσβασης στην έρευνα είναι η πρωταρχική λειτουργία του Open Access Button. Ετσι, όταν εντοπίσετε ένα άρθρο το οποίο θέλετε να συμβουλευτείτε, η εφαρμογή θα ψάξει αυτόματα για μία προσβάσιμη έκδοση του άρθρου. Αν κατι τέτοιο δεν είναι δυνατό, η ιστορία σας θα χρησιμοποιηθεί για να συμβάλλει στην αλλαγή του συστήματος. Θα σας δοθεί η δυνατότητα να μοιραστείτε τους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε το συγκεκρίμενο άρθρο και έτσι να συμμετέχετε στη δημιουργία ένος διαδραστικού χάρτη που θα αποτελείται από παρόμοιες ιστορίες χρηστών παγκοσμίως. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν εργαλεία όπως την εκτεταμένη έρευνα στις μηχανές αναζήτησης αλλά και στα ηλεκτρονικά αποθετήρια καθώς επίσης και την επικοινωνία με τον συγγραφέα του άρθρου. Εάν παρ’όλα αυτά το άρθρο παραμένει απροσπέλαστο, μπορείτε να το προσθέσετε στην προσωπική σας wishlist.

Το Open Access Button λειτουργεί σε μορφή beta από τον Νοέμβριο του 2013, έχοντας συγκεντρώσει σχεδόν 10.000 μαρτυρίες χρηστών οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα πρόσβασης σε επιστημονικό περιεχόμενο. Οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν από μία ομάδα εθελοντών που απαρτίζεται κυρίως από φοιτητές και ερευνητές με την πεποίθηση πως η ανοιχτή πρόσβαση στην έρευνα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την πρόοδο της επιστημονικής γνώσης. Σ αυτό το πλαίσιο, το Open Access Button έχει οργανώσει καμπάνιες προώθησης της Ανοιχτής Πρόσβασης και στήριξης ακτιβιστικών ενεργειών, όπως αυτή που οργανώθηκε σε στήριξη του φοιτητή Diego Gomez.

Το Open Access Button παρουσιάστηκε σε μια σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Για να συμβάλλετε στη στήριξη της Ανοιχτής Πρόσβασης, εγκαταστείστε το Open Access Button μέσω του openaccessbutton.org και γίνετε μέλος της παγκόσμιας κοινότητας.

Το παραπάνω blogpost είναι της Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου. Η κα Α. Γιαννοπούλου είναι δικηγόρος, υποψήφια διδάκτωρ του Université de Paris II Panthèon Assas και στέλεχος επικοινωνίας του Open Access Button.

Filed under: Uncategorized

Tags: ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)