Ξεπερνώντας τα προβλήματα πρόσβασης σε επιστημονικό περιεχόμενο

May 12, 2010

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα δυο μελέτες (“Overcoming barriers: access to research information content” και “PEER Behavioural Research: Baseline report on authors and users vis-a-vis journals and repositories“) που καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί ερευνητές στην πρόσβασή τους σε επιστημονικό περιεχόμενο και τον αντίκτυπο που έχουν αυτά στην ποιότητα του επιστημονικού τους έργου. Παράλληλα, όμως, προτείνονται δράσεις με τις οποίες μπορούν να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η Ανοικτή Πρόσβαση είναι μια στρατηγική που μπορεί να βελτιώσει τον εντοπισμό νέας επιστημονικής γνώσης και να διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτή.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις μελέτες, οι ερευνητές δεν έχουν πρόβλημα να εντοπίζουν τις επιστημονικές πηγές που τους χρειάζονται. Δεν είναι όμως και αυτονόητο ότι θα έχουν και πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο, καθώς αυτό εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα μιας πηγής σε ηλεκτρονική μορφή, από τους όρους χρήσης με τους οποίους διατίθεται διαδικτυακά, αλλά από τη διαθεσιμότητά της στον κάθε ερευνητικό φορέα (π.χ. συνδρομητικά περιοδικά) και άρα στους ερευνητές που εργάζονται σε αυτόν.
Φαίνεται πως οι ερευνητές ακόμη και σήμερα, στην εποχή του Διαδικτύου, αναλώνουν αρκετό χρόνο σε περίπλοκες διαδικασίες, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο υλικό που χρειάζονται. Καθώς οι εμπειρίες των ερευνητών σε ελληνικά ιδρύματα δεν έχουν καταγραφεί, σας προσκαλούμε να καταθέσετε τις εμπειρίες και απόψεις σας σχετικά με το θέμα της πρόσβασης σε επιστημονικό περιεχόμενο και τον ρόλο της Ανοικτής Πρόσβασης την απρόσκοπτη διεξαγωγή του επιστημονικού σας έργου.

Σχετικές ειδήσεις στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ για την ανοικτή πρόσβαση

Filed under: Uncategorized

Tags: ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)