Archives – January, 2011

Η Europeana στο νέο τεύχος του “Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία”

Η Europeana, η ψηφιακή βιβλιοθήκη για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, η οποία διαθέτει ήδη περισσότερα από 14 εκατ. ψηφιακά τεκμήρια σε μια δικτυακή πύλη με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, παρουσιάζεται στο κύριο θέμα του περιοδικού “Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία”  (τ.80) . Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται μέσω συλλογών που αντιστοιχούν στο 1,4% του συνολικού περιεχομένου της βιβλιοθήκης. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στα επόμενα χρόνια και αυτός ήταν και ένας από τους στόχους του Συμποσίου “H Europeana στην Ελλάδα”, που διοργανώθηκε πρόσφατα από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

To περιοδικό φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Jonathan Purday, Σύμβουλου Επικοινωνίας της Europeana, ο οποίος μιλάει για τις προκλήσεις, τους στόχους και τα σχέδια της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης, αλλά και για τη Wikipedia, τη Google, το Public Domain Mark και την προοπτική δημιουργίας εθνικής ψηφιακής βιβλιοθήκης των ΗΠΑ στα πρότυπα της Europeana.

Από εδώ και στο εξής, μάλιστα, θα μπορείτε να ξεφυλλίζετε το περιοδικό online.

Ξεφυλλίστε το τελευταίο τεύχος!

Leave a Comment January 19, 2011

Εκδήλωση στο ΕΙΕ για τα 10 χρόνια της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Wikipedia, της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, διοργανώνεται τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών μια εκδήλωση που θα δώσει την ευκαιρία για μια βιωματική εμπειρία στην ελληνική έκδοση της Wikipedia (Βικιπαίδεια), τόσο σε χρήστες όσο και σε, εν ενεργεία, αλλά και εν δυνάμει, συγγραφείς της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας.

Η Wikipedia είναι η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ελληνική Wikipedia έχει σήμερα περισσότερα από 57.000 λήμματα, 650 ενεργούς χρήστες και 18 διαχειριστές. Στόχος είναι να εξελιχθεί, ποσοτικά και ποιοτικά, ώστε να αποτελέσει εργαλείο αναφοράς για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει από την ΕΕΛ/ΛΑΚ μια μεγάλη πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού στη χρήση της εγκυκλοπαίδειας και τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia (Βικιπαίδεια), ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και αξιολόγηση περιεχόμενου με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μέσα από την δράση http://www.mywikipedia.gr/. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η συμμετοχή των εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ηλεκτρονική κοινότητα στα πλαίσια του Δικτύου Καινοτόμων Εκπαιδευτικών “Συμμετέχω” (http://i-participate.sch.gr/groups/wikipedia) και η οποία αριθμεί ήδη περισσότερα από 80 μέλη.

Η εκδήλωση είναι η πρώτη μιας σειράς δράσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο για το επόμενο διάστημα. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της Βικιπαίδειας, εμπειρίες από τη συγγραφή άρθρων/ λημμάτων και και θα διεξαχθεί βιωματικό σεμινάριο συγγραφής άρθρων. Οι παρουσιάσεις γίνονται σε χώρο με πρόσβαση στο διαδίκτυο (wifi), έτσι ώστε οι συμμετέχοντες, εφόσον διαθέτουν προσωπικό υπολογιστή, να μπορούν να κάνουν πρακτική εξάσκηση επιτόπου.

Επειδή οι θέσεις στο workshop είναι περιορισμένες (μόνο 60 συμμετέχοντες), για τη συμμετοχή σας παρακαλείστε να εγγραφείτε στην ιστοσελίδα http://go.eellak.gr/wikipedia17012010. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (www.ekt.gr).

Leave a Comment January 14, 2011

Nέα διαβούλευση για την ελεύθερη διάθεση δημόσιων δεδομένων

Νέος κύκλος διαβούλευσης για την ελεύθερη διάθεση των δημοσίων δεδομένων ξεκίνησε στο OpenGov.gr, με στόχο την εξειδίκευση των κατηγοριών των δεδομένων στα οποία οι πολίτες επιθυμούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, καθώς επίσης και τα μέσα με τα οποία μπορούν να διατεθούν τα δεδομένα αυτά.

Η συμμετοχή στη διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2011, πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/consultations/?p=6. Στην ίδια διεύθυνση μπορεί κανείς να διαβάσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα.

Η νέα διαβούλευση αυτή αποτελεί συνέχεια της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20 Αυγούστου -15 Σεπτεμβρίου 2010, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 65 προτάσεις από τους πολίτες. Τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου κύκλου της διαβούλευσης (προτάσεις, σχόλια, συμπεράσματα κ.ά.), μπορεί κανείς να τα κατεβάσει σε μορφή pdf από εδώ.

Στον δεύτερο κύκλο της διαβούλευσης, οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην προσπάθεια για την ελεύθερη διάθεση των δημοσίων δεδομένων, καταθέτοντας τις προτάσεις τους στις εξής ερωτήσεις: 1. Ποια σύνολα δεδομένων θα θέλατε να δείτε ελεύθερα διαθέσιμα; 2. Με ποια άδεια ή με ποιούς όρους θα θέλατε να δείτε να διατίθενται τα δημόσια δεδομένα; 3. Τι προβλήματα εντοπίζετε στις υπάρχουσες υπηρεσίες που προσφέρονται από τα σημεία διανομής ανοιχτών δημόσιων δεδομένων; 4. Τι υπηρεσίες θα θέλατε να δείτε να προσφέρει η δημόσια διοίκηση για την καλύτερη αναζήτηση, ταξινόμηση, αξιοποίησή των ανοιχτών δεδομένων; 5. Τι είδους υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας έχετε δει και θεωρείτε αξιόλογες ή θα περιμένατε από τον ιδιωτικό τομέα με βάση τα υπάρχοντα ελεύθερα δεδομένα ή δεδομένα που θα θέλατε να δείτε ελεύθερα διαθέσιμα;

Leave a Comment January 11, 2011


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)