Archives – April, 2011

H ελληνική Wikipedia εμπλουτίζει τα σχολικά ψηφιακά βιβλία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακό Σχολείο  του Υπ. Παιδείας, ανακοινώθηκε πρόσφατα η αξιοποίηση της Wikipedia και η διασύνδεση της με τα σχολικά βιβλία. H διασύνδεση των σχολικών βιβλίων με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια έχει ήδη ξεκινήσει από την ομάδα του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου. Το πρώτο βιβλίο με αυτή τη διασύνδεση είναι το βιβλίο της Χημείας Β’ Γυμνασίου.

 Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί σύνδεσμοι από τη Wikipedia που αφορούν όρους και λήμματα των μαθημάτων: Φυσική, Πληροφορική, Μουσική, Οικιακή Οικονομία και Φυσική Αγωγή, Αρχαία Ελληνικά, Τεχνολογία, Μαθηματικά, Εικαστικά, Νεοελληνική Γλώσσα, Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β’ Γυμνασίου.

Πολλοί όροι, ακόμη, δεν έχουν διασυνδεθεί, είτε επειδή δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα λήμματα στην Βικιπαίδεια, είτε επειδή είναι ακόμη ελλιπή. Στη σελίδα Σύνδεσμοι από σχολικά εγχειρίδια έχει δημοσιευτεί ο κατάλογος με τα λήμματα που είτε δεν υπάρχουν είτε θεωρούνται ελλιπή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) που συμμετέχει στη δράση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τα επιμεληθούν απευθείας, ακολουθώντας τον συνήθη τρόπο συγγραφής στην Wikipedia. Οι διαχειριστές και οι άλλοι συντάκτες της Wikipedia μπορούν να βοηθήσουν για κάθε απορία ή πρόβλημα.

 Ο κατάλογος των ψηφιακών εκπαιδευτικών βοηθημάτων που έχουν διασύνδεση με τη Wikipedia, θα συνεχίσει να ανανεώνεται το επόμενο διάστημα.

Leave a Comment April 8, 2011


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)