Archives – November, 2010

Διεθνές Συνέδριο “Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα-Εκπαίδευση-Δημόσια Δεδομένα”

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Ανοικτή Πρόσβαση: Έρευνα – Εκπαίδευση – Δημόσια Δεδομένα” διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στις 16-17 Δεκεμβρίου 2010 στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48). Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό SPARC Εurope (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) και την Ένωση Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών (LIBER).

Oμιλητές του Συνεδρίου είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που θα παρουσιάσουν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση και, συγκεκριμένα, στους τομείς της Έρευνας, της Εκπαίδευσης και των Δημόσιων Δεδομένων. Κεντρικός ομιλητής είναι ο John Willinsky, καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford και διευθυντής του Public Knowledge Project, ευρέως γνωστός και βραβευμένος για το έργο του σχετικά με την Ανοικτή Πρόσβαση.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει τις δυνατότητες που προσφέρει η Ανοικτή Πρόσβαση στην προώθηση της έρευνας και της επιστημονικής επικοινωνίας, στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία, στη διαφάνεια και στη συμμετοχικότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, δράσεις και υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης, διεθνείς συνεργασίες και σύγχρονες τάσεις στην επιστημονική επικοινωνία και τη διαχείριση ψηφιακού υλικού, καθώς και οι πρωτοβουλίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την Ανοικτή Πρόσβαση.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι ελεύθερη, με προτεραιότητα σε όσους έχουν συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής. Σε όσους επιθυμούν, θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής. Οι γλώσσες του Συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική, και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο (Πρόγραμμα-Online εγγραφή) παρέχονται στον δικτυακό τόπο http://www.openaccess.gr/conference2010

1 Comment November 27, 2010

Έναρξη λειτουργίας ψηφιακής βιβλιοθήκης Ανοικτής Πρόσβασης OAPEN

Τον Οκτώβριο ξεκίνησε η λειτουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης Ανοικτής Πρόσβασης της πρωτοβουλίας OAPEN (Open Access Publishing in European Networks).
Το OAPEN είναι μια συνεργατική πρωτοβουλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων διαφόρων ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου έκδοσης ακαδημαϊκών βιβλίων Ανοικτής Πρόσβασης στο χώρο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Το OAPEN παράλληλα αποτελεί και μια εκδοτική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι συνεργαζόμενοι φορείς/εκδοτικοί οίκοι μπορούν να διαθέτουν τους ηλεκτρονικούς τίτλους που εκδίδουν σε καθεστώς πάντα ανοικτής πρόσβασης.

Αυτή τη στιγμή η βιβλιοθήκη του OAPEN περιλαμβάνει περίπου 800 τίτλους σε ηλεκτρονική μορφή.

Μάθετε περισσότερα και χρησιμοποιήστε τη βιβλιοθήκη στη διεύθυνση: http://www.oapen.org

Leave a Comment November 25, 2010

Κάλεσμα για εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia και Ανοικτή Πρόσβαση

“Η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ, στο πλαίσιο των δράσεων της για προώθηση ανοιχτού περιεχομένου και γνώσης συμμετέχει στο κάλεσμα του Υπ. Παιδείας για τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia και πραγματοποιεί ένα κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των λημμάτων που περιέχει, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητά τους.
Η δράση βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, ώστε να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, και οι βασικοί της άξονες θέτονται σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. ”

Η σελίδα της διαβούλευσης βρίσκεται εδώ και είναι φυσικά ανοικτή σε σχόλια και επισημάνσεις.

Η Ανοικτή Πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της wikipedia με την προσθήση αναφορών ελεύθερα προσβάσιμων στο σύνολο των αναγνωστών και συντακτών του κάθε λήμματος.  Παράλληλα η κοινότητα ανοικτής πρόσβασης μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επαύξηση του περιεχομένου της Wikipedia.

Στην Εταιρία Ελευθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, της οποίας το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Ιδρυτικό μέλος, συμμετέχουν 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα με κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ελευθερου και ανοικτού λογισμικού.

Leave a Comment November 9, 2010


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)