Το ευρωπαϊκό έργο PASTEUR4OA (Open Access Policy Alignment STrategies for European Union Research – www.pasteur4oa.eu), που συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2014 στο Πανεπιστήμιο του Minho στην Πορτογαλία. Το kick-off meeting του έργου πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με το kick-off meeting του ευρωπαϊκού έργου FOSTER (www.fosteropenscience.eu), με το οποίο αναγνωρίστηκαν συνέργειες και δράσεις, οι οποίες συνδυαστικά θα μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των δύο έργων.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η επίσημη έναρξη του PASTEUR4OA, η εγκαθίδρυση κλίματος συνεργασίας, συνεννόησης και κοινού οράματος και στόχων μεταξύ των εταίρων, η αναγνώριση των πιθανών δυσκολιών που ενδέχεται να προκύψουν κατά την υλοποίηση του έργου, καθώς και ο σχεδιασμός του πλάνου αντιμετώπισής τους.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι στόχοι των δύο ευρωπαϊκών έργων και οι προγραμματισμένες δράσεις τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί έδαφος συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά και προγραμματισμός παράλληλων δράσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν τη δυναμική τους.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του kick-off meeting, συζητήθηκαν οι βασικοί πυλώνες του έργου, το χρονοδιάγραμμα των δράσεων και οι υποχρεώσεις των εταίρων για τη σωστή και εμπρόθεσμη υλοποίησή του. Παρουσιάστηκαν το σχέδιο διαχείρισης και υλοποίησης, τα πακέτα εργασίας, καθώς και οι επιμέρους ενέργειες που θα υλοποιηθούν.
Το ευρωπαϊκό έργο PASTEUR4OA υποστηρίζει την ανάπτυξη κοινών πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση και τα Ανοικτά Δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόσφατη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την «Πρόσβαση σε και διατήρηση της επιστημονικής πληροφορίας» (Ιούλιος 2012) και με στόχο τη μεγιστοποίηση της ευθυγράμμισης των πολιτικών ως προς την πολιτική του Ορίζοντα 2020 για την πρόσβαση στην έρευνα.
Ένας από τους κύριους στόχους του έργου είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση στρατηγικών Ανοικτής Πρόσβασης και πολιτικών σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο συντονισμός τους μεταξύ των κρατών μελών. Οι δράσεις του βασίζονται στο προϋπάρχον ευρωπαϊκό έργο MedOANet (www.medoanet.gr), κεφαλαιοποιώντας τα αποτελέσματά του και ως εκ τούτου, δημιουργώντας ένα δίκτυο κέντρων εμπειρογνωμοσύνης στα κράτη μέλη, το οποίο θα αναπτύξει συντονισμένη και συνεργατική δραστηριότητα, έχοντας ως στόχο την υποστήριξη της δημιουργίας πολιτικών σε εθνικό επίπεδο, υπό την καθοδήγηση των εταίρων του έργου.
March 19, 2014
Σε συνδυασμό με την, υποχρεωτική πλέον, Ανοικτή Πρόσβαση στις δημοσιεύσεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί και πιλοτικό πρόγραμμα για την ανοικτή πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει εξίσου σημασία στον ανοικτό διαμοιρασμό των δημόσια χρηματοδοτούμενων ερευνητικών δεδομένων με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, οι ερευνητές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό έργο καλούνται να δημοσιεύσουν με ανοικτή πρόσβαση τα δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαληθευσιμότητα των αποτελεσμάτων που παρουσιάζονται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και οποιαδήποτε άλλη σχετική επιστημονική πληροφορία, στην ερευνητική κοινότητα, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Η ανοικτή περαιτέρω χρήση των δημόσια χρηματοδοτούμενων επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της επιστημονικής έρευνας. Αναμένεται, επίσης, να συντελέσει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη μέσα από την ανοικτή καινοτομία.
Για τη διετία 2014-15 χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί στις θεματικές περιοχές που συμμετέχουν στον πιλότο για τα Ανοικτά Επιστημονικά Δεδομένα, και συγκεκριμένα:
- Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (Future and Emerging Technologies)
- Ηλεκτρονικές Ερευνητικές Υποδομές (Research infrastructures – part e-Infrastructures)
- Βιομηχανική Υπεροχή- Υπηρεσίες Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (Leadership in enabling and industrial technologies – Information and Communication Technologies)
- Κοινωνικές Προκλήσεις: Ασφαλής, Καθαρή και Αποτελεσματική Ενέργεια- Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες (Societal Challenge: Secure, Clean and Efficient Energy – part Smart cities and communities)
- Κοινωνικές Προκλήσεις: Κλιματική Δράση, Περιβάλλον, Αποτελεσματική Χρήση Πόρων, Πρώτες Ύλες (Climate Action, Environment, Resource Efficiency and Raw materials)
- Κοινωνικές Προκλήσεις: Η Ευρώπη σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο- συμμετοχικές, καινοτόμες και σκεπτόμενες κοινωνίες (Societal Challenge: Europe in a changing world – inclusive, innovative and reflective Societies)
- Επιστήμη μαζί και για την κοινωνία (Science with and for Society)
Ορισμένα έργα μπορούν να απέχουν από την υποχρέωση για σοβαρούς λόγους διασφάλισης των πνευματικών δικαιωμάτων, προστασίας προσωπικών δεδομένων, για λόγους ασφάλειας ή εφόσον η έρευνά τους κινδυνεύει λόγω της ανοικτής διάθεσης των δεδομένων.
Αυτά θα είναι και τα κυρίως ζητήματα στην αντιμετώπιση των οποίων θα συντελέσει το πιλοτικό έργο, καθώς και στην ανάδειξη της απαιτούμενης υποδομής που θα κληθεί να υποστηρίξει την ανοικτή διάθεση των δεδομένων. Ο πιλότος θα αναδείξει, ακόμη, τα κίνητρα που χρειάζονται οι ερευνητές για να διαχειριστούν και να διαμοιραστούν τα δεδομένα τους.
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ισχύσει για όλη τη διάρκεια του Ορίζοντα 2020 και θα επηρεάσει την περαιτέρω διαμόρφωση πολιτικών.
Περισσότερες πληροφορίες:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1257_en.htm
March 10, 2014