Archives – July, 2010
Στο πλαισιο του DSpace user group του Open Repositories 2010, και στο οποιο το ΕΚΤ συμμετείχε με την παρουσίαση «A service oriented national e-thesis information system and repository» ανακοινώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στον roadmap των κυριότερων λογισμικών αποθετηρίων DSpace και Fedora. Συγκεκριμένα η έκδοση 2.0 του DSpace θα έχει την δυνατότητα χρήσης του Fedora ως μηχανή αποθήκευσης (“DSpace with Fedora Inside”) ενώ μέσω του οργανισμού Duraspace, θα γίνει συντονισμένη ανάπτυξη και υποστήριξη τόσο του λογισμικού DSpace όσο και του Fedora. Τo DSpace θα εξακολουθήσει να παρέχει μια “out of the box” λύση αποθετηρίου, εύκολη στην χρήση, έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα προηγμένα χαρακτηριστικά του Fedora σε ζητήματα κλιμάκωσης, διατήρησης δεδομένων και ευελικτου ορισμού σχημάτων μεταδεδομένων. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία επιτρέπει την συντονισμένη ανάπτυξη δύο κύριων λογισμικών αποθετηρίων, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτει εδώ αλλά και σύντομα στο site του συνεδρίου, http://or2010.fecyt.es/.
July 12, 2010
Δύο ενδιαφέροντα εργαλεία που διαλειτουργούν με αποθετήρια για την παροχή υπηρεσιών παρουσιάστηκαν σήμερα στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Open Repositories στη συνεδρία Citation and Bibliography.
To DOARC είναι ένα εργαλείο που συνθέτει πληροφορία από διαφορετικές πηγές όπως αποθετήρια, μητρώα συγγραφέων, βάσεις δεδομένων αναφορών (citations) και παρουσιάζει στους χρήστες εμπλουτισμένους καταλόγους δημοσιεύσεων που περιέχουν δεδομένα, για παράδειγμα, για το ποια άρθρα αναφέρουν μια συγκεκριμένη δημοσίευση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι η δυνατότητα για τη δημιουργία “δικτύων” σχετικών δημοσιεύσεων τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν με χρήση εξελιγμένων μεθόδων οπτικοποίησης. Ο συσχετισμός των δημοσιεύσεων μεταξύ τους πραγματοποιείται τόσο βάσει των αναφορών (citations) όσο και με κριτήριο τη θεματική συνάφεια, η οποία εντοπίζεται με αυτοματοποιημένα εργαλεία ανάλυσης κειμένου.
To Bibapp είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει την διαδικτυακή παρουσίαση, εκτός των συστημάτων αποθετηρίων, του ερευνητικού έργου ενός οργανισμού με έμφαση στη δημιουργία προφίλ για κάθε ερευνητή χρηστών και τη σύνδεσή του με τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις. Επιπλέον, επιτρέπει την ενημέρωση αποθετηρίων με νέες εγγραφές, δίνοντας τη δυνατότητα για υποδείξεις από το χρήστη στο σύστημα για την αποφυγή λαθών λόγω διπλο-εγγραφών δημοσιεύσεων και συνωνυμιών συγγραφέων.
July 7, 2010
Στο πλαίσιο του συνεδρίου Open Repositories 2010 και στην συνεδρία “Repository Platforms” ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε εργασία για την για την συγκριση των λογισμικων αποθετηρίων , DSpace, Fedora,
E-prints και Zenity. Τα προσωρινά αποτελέσματα ειναι διαθέσιμα στο http://blogs.lib.purdue.edu/rep/ και βασίζονται σε μια σειρά από διαφορετικά κριτήρια αξιολογησης. Ταυτόχρονα, στην περιοχή των ερευνητικών και επιστημονικών δεδομένων (Research Data) αναφέρθηκε η ανάγκη για την παροχή εργαλείων με βάση τις συγκεκριμένες πειραματικές διαδικασίες κάθε επιστημονικής περιοχής αλλά και της εισαγωγής εργαλείων αυτοματοποιημένης απομακρυσμένης εκτέλεσης και καταγραφής πειραμάτων. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της εργασίας “An Open-Source Digital Archiving System for Medical and Scientific Research”
παρουσιαστηκε το σύστημα MIDAS για την διαχείριση ιατρικών εικόνων χρησιμοποιώντας λογισμικό αποθετηρίων DSpace, αλλά και της επαύξησης των σχετικών επιστημονικών δημοσιευσεων μέσω της συμπερίληψης δεδομένων όπως εικόνων Μαγνητικής ή Υπολογιστικής Τομογραφίας (CT).
July 7, 2010
Το 5ο Διεθνές Συνέδριο Open Repositories πραγματοποιείται 6-9 Ιουλίου στη Μαδρίτη. Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση διεθνώς στο χώρο των αποθετηρίων.
Το ΕΚΤ συμμετέχει στο συνέδριο με δύο εργασίες: Το άρθρο με τίτλο “A service-oriented national e-theses information system and repository” αναφέρεται στο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών και θα παρουσιαστεί στο DuraSpace session, ενώ η ανηρτημένη ανακοίνωση με τίτλο “Implementing citation management and report generation value-added services over OAI-PMH compliant repositories” αναφέρεται σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που προσφέρονται από το αποθετήριο ΗΛΙΟΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Στο openaccess.gr/blog θα δημοσιεύονται ανταποκρίσεις από τη Μαδρίτη καθ’όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.
July 6, 2010
Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης.
Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog....
Περισσότερα
RSS Εγγραφή
Σύνδεση
Πρόσφατα άρθρα
Πρόσφατα σχόλια
Ετικέτες
Αρχείο άρθρων
Σύνδεσμοι