Archives – May, 2011

Έκθεση για την αύξηση της πρόσβασης στα επιστημονικά περιοδικά

Μία νέα έκθεση για την ανοικτή πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά συμπεραίνει ότι προκειμένου να ενισχυθεί η ανοικτή πρόσβαση σε επίπεδο πολιτικών θα πρέπει να ενισχυθεί η χρήση των υπαρχόντων υποδομών ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων (πράσινη ανοικτή πρόσβαση – green open access) και να διευκολυνθεί η μετάβαση στις δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης (χρυσή ανοικτή πρόσβαση-gold open access).

Η έκθεση, με τίτλο τίτλο “Heading for the Open Road: Costs and Benefits of Transitions in Scholarly Communications” δημοσιεύθηκε πρόσφατα  από τους οργανισμούς: Research Information Network (RIN), Research Libraries UK (RLUK), Wellcome Trust, Publishing Research Consortium (PRC) και Joint Information Systems Committee (JISC).

Η έκθεση αναλύει πέντε διαφορετικά σενάρια για την αύξηση της πρόσβασης στα επιστημονικά περιοδικά και αξιολογεί τα οφέλη, τα κόστη και τους κινδύνους που ενέχει το καθένα, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και επικεντρώνεται.

Θεωρεί, τέλος, τη χρυσή ανοικτή πρόσβαση ως τον προσφορότερο τρόπο για την πρόσβαση στα άρθρα μακροπρόθεσμα, ενώ επισημαίνει ότι κατά τη μετάβαση στην ανοικτή πρόσβαση χρειάζεται προσοχή στις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στο υπάρχον εκδοτικό σύστημα.

 Διαβάστε αναλυτικά για την έκθεση στο openaccess.gr

Η έκθεση “Heading for the Open Road: Costs and Benefits of Transitions in Scholarly Communications

Leave a Comment May 10, 2011


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)