Archives – June, 2013

Zenodo – Το αποθετήριο επιστημονικών δεδομένων της ευρωπαϊκής έρευνας

Τα Ευρωπαϊκά ερευνητικά δεδομένα είναι πλέον διαθέσιμα από ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης μέσω της καινούργιας υπηρεσίας Zenodo. Η Zenodo είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE και του CERN και υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Zenodo, άλλωστε, ενσωματώνει το προϋπάρχον Orphan Repository του OpenAIRE προσφέροντας πρόσβαση στον χρήστη- εκτός από τα ερευνητικά δεδομένα- και σε δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης όπως βιβλία, άρθρα, ανακοινώσεις σε συνέδρια, πατέντες, διδακτορικές διατριβές, μελέτες, παρουσιάσεις, εικόνες (σχεδιαγράμματα, πίνακες, φωτογραφίες, σχέδια, γραφικές απεικονίσεις, κλπ), αρχεία βίντεο και ήχου.
Το όνομα της υπηρεσίας προέρχεται από τον Ζηνόδοτο, τον πρώτο βιβλιοθηκάριο της Αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και πατέρα των πρώτων καταγεγραμμένων μεταδεδομένων, μιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας στην ιστορία των βιβλιοθηκών.

Χαρακτηριστικά της Zenodo

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε κάθε ερευνητή, επιστημονική κοινότητα ή ερευνητικό ινστιτούτο το οποίο διαθέτει δεδομένα και ερευνητικό περιεχόμενο. Η διαθέσιμη δυνατότητα μεταφόρτωσης είναι 1 GB, γεγονός που καθιστά την υπηρεσία ιδιαίτερα χρήσιμη σε φορείς που δεν έχουν οι ίδιοι αποθετήριο δεδομένων.
Η Zenodo, όπως και ο συσσωρευτής δημοσιεύσεων Ανοικτής Πρόσβασης του OpenAIRE, προσφέρει μία πλούσια επιφάνεια διεπαφής που επιτρέπει το συσχετισμό των αντικειμένων με την πληροφορία της χρηματοδότησης από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ. Κάθε τεκμήριο που μεταφορτώνεται στην υπηρεσία ελέγχεται ώστε να εξασφαλίζεται η συνάφεια του περιεχομένου με την έρευνα.

Περιεχόμενο και δεδομένα για κάθε τομέα ερευνητικού ενδιαφέροντος

Τα δεδομένα και οι συλλογές καθίστανται προσβάσιμα μέσω του πρωτοκόλλου διαμοιρασμού OAI-PMH σε τρίτες υπηρεσίες, όπως την PubMedCentral. Χρησιμοποιώντας τη Zenodo ακόμη και ερευνητικά ινστιτούτα τα οποία δεν έχουν δικά τους αποθετήρια εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή διάθεση του περιεχομένου τους. Αν και δέχεται περιεχόμενο και δεδομένα που συνοδεύονται από διαφορετικές άδειες χρήσης, η Zenodo ενθαρρύνει τη χρήση των ανοικτών αδειών και θα ηγηθεί πρωτοβουλιών για να αναδείξει τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους, π.χ. στην προβολή και στην αναγνώριση των ερευνητών.

Ο Chris Erdmann, επικεφαλής της βιβλιοθήκης του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, υποστηρίζει για την υπηρεσία ότι: « είναι κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο για την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Τόσο οι φορείς όσο και οι ακαδημαϊκές κοινότητες αναζητούν ευέλικτες λύσεις απόθεσης που επιτρέπουν την εύκολη επιμέλεια, ανταλλαγή και παράθεση ακαδημαϊκών αρχείων. Η ύπαρξη ενός έγκυρου και εύχρηστου μηχανισμού δημοσίευσης και διαμοιρασμού των αποτελεσμάτων της έρευνας, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ερευνητική κοινότητα».

Σχετικά με το OpenAireplus

Το έργο OpenAIREplus υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα Ανοικτής Πρόσβασης για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο οι ερευνητές που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πλέον την υποχρέωση να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε κάποια υποδομή ανοικτής πρόσβασης, ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους, μέσω του Διαδικτύου. Αποτελεί συνέχεια του έργου OpenAIRE (2009-2011).  Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το ΕΚΤ λειτουργεί το εθνικό γραφείο υποστήριξης για την Ανοικτή Πρόσβαση στο πλαίσιο του 7ου ΠΠ.

Διαβάστε περισσότερα:
Πολιτικές κατάθεσης, συντήρησης, πρόσβασης και επανάχρησης περιεχομένου στην υπηρεσία Zenodo: http://www.zenodo.org/policies
Συχνές ερωτήσεις αναφορικά με την υπηρεσία Zenodo: http://www.zenodo.org/faq
OpenAIRE: http://www.openaire.eu/en/support/faq

Leave a Comment June 25, 2013

Μια πλούσια συλλογή με εκπαιδευτικό περιεχόμενο στο νέο ψηφιακό αποθετήριο της Ακρόπολης

Ένα νέο πολύτιμο εργαλείο έχουν πλέον στη διάθεσή τους εκπαιδευτικοί, μαθητές, αλλά και το ευρύ κοινό, που επιθυμούν να “περιηγηθούν” ψηφιακά στην Ακρόπολη και να μεταφερθούν νοερά στον χώρο και το παρελθόν της. Πρόκειται για το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη (http://repository.acropolis-education.gr), που υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

Το αποθετήριο είναι μια εφαρμογή που συγκεντρώνει πλούσιο ψηφιακό υλικό του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ, το οποίο αναπτύχθηκε κατά την πολύχρονη προσπάθεια αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης. Περιλαμβάνει εκτυπώσιμα έντυπα και φυλλάδια, φωτογραφίες, ταινίες, δημοσιεύσεις, σχολικές εργασίες, ψηφιακά παιχνίδια, εκπαιδευτικά βιβλία και σχέδια μαθημάτων σχετικά με την Ακρόπολη και τα μνημεία της.

Το αποθετήριο, που διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια σύγχρονη πηγή γνώσης και πληροφόρησης για τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό, τους γονείς, τον φιλομαθή επισκέπτη του σημαντικότερου ίσως αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού συνόλου που κληροδότησε στον κόσμο η Ελληνική Αρχαιότητα.

Το υλικό του αποθετηρίου είναι ευρέσιμο από μηχανές αναζήτησης και εργαλεία συσσώρευσης δεδομένων, χάρη στην τεκμηρίωση και αρχειοθέτησή του με βάση διεθνή πρότυπα μεταδεδομένων, και συμβατό με διεθνή αποθετήρια, όπως η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana.

Το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη αναπτύχθηκε, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΚΤ με την ΥΣΜΑ την περίοδο 2011-2012, με στόχο να συμβάλλει στη συστηματική αξιοποίηση, ανάδειξη, συλλογή, οργάνωση, αλλά και αποθήκευση του εκπαιδευτικού περιεχομένου που διαθέτει η ΥΣΜΑ. Φιλοξενείται στις σύγχρονες Υποδομές Νέφους του ΕΚΤ και παρέχει στον φορέα μια σειρά από δυνατότητες, όπως η εξαγωγή του περιεχομένου σε επιλεγμένες εφαρμογές, η μακροχρόνια διαφύλαξή του και η μετάπτωση δεδομένων σε διεθνή πρότυπα.

Αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας μεταξύ ΕΚΤ και ΥΣΜΑ. Έχει προηγηθεί το 2009, η “Ζωφόρος του Παρθενώνα” (http://www.parthenonfrieze.gr), μια εφαρμογή που συγκεντρώνει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου του Παρθενώνα, ενώ παράλληλα διαθέτει ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά και μεγάλους και το αποθετήριο της Ζωφόρου του Παρθενώνα (http://repository.parthenonfrieze.gr), με πλούσιο υλικό για τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και το ευρύ κοινό. Μια ακόμη ψηφιακή εφαρμογή της ΥΣΜΑ και του Μουσείου Ακρόπολης, με τίτλο “Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης”  (http://www.acropolis-athena.gr), η οποία παρουσιάζει επιλογές από εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης που απεικονίζουν τη θεά Αθήνα, φιλοξενείται από το 2011 στα υπολογιστικά συστήματα του ΕΚΤ.

Η ανάπτυξη του αποθετηρίου εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Ακρόπολη εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων υπηρεσιών που αναπτύσσει και παρέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) χωρίς κόστος, σε φορείς έγκριτου εκπαιδευτικού, ερευνητικού, επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Σύντομα, οι υπηρεσίες αυτές, θα εξελιχθούν ακόμη περισσότερο, αξιοποιώντας το μοντέλο Software as a Service (Λογισμικό ως Υπηρεσία). Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου γνώσης για την αξιοποίηση και επανάχρηση του έγκριτου ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου.

Το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ)-Κοινωνικά Δίκτυα και Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες”, (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”, ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) (www.epset.gr), που αποτελεί το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.epset.gr/el/Press-Center/News/acropolis-repository-educational-content

Leave a Comment June 12, 2013


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)