Archives – November, 2012

Ημερίδα “Εκπαίδευση και Δημοκρατία: Η πρόκληση της Ψηφιακής Τεχνολογίας”

Ημερίδα με τίτλο “Εκπαίδευση και Δημοκρατία: Η πρόκληση της Ψηφιακής Τεχνολογίας” πραγματοποιείται το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου (10.00- 18.00) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στον Κύκλο “Οι Διάλογοι των Αθηνών” διοργανώνεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της Πράξης “Ακαδημία Πλάτωνος: η Πολιτεία και ο Πολίτης”.
Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις πολιτικοοικονομικού χαρακτήρα, στόχος της Ημερίδας είναι να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας και προβληματισμού μεταξύ εκπροσώπων των πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και εκπροσώπων της τέχνης, σχετικά με τον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η ψηφιακή τεχνολογία για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης. Προσεγγίζοντας την εκπαίδευση με την ευρύτερη έννοια της -που περιλαμβάνει τη δια βίου μάθηση, τη διάθεση και διαχείριση πολιτιστικού περιεχομένου-, ο δημιουργικός διάλογος πάνω σε ζητήματα ψηφιακού πολιτισμού και εκπαίδευσης αναμένεται να θέσει θεμέλια σχεδιασμού πολιτικής για το μέλλον.

Ανάμεσα σε πλήθος παρουσιάσεων απο διακεκριμένους συμμετέχοντες, στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν και οι πολιτικές & δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την αξιοποίηση έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου Επιστήμης & Πολιτισμού στην εκπαίδευση. Τίτλος της ομιλίας της Εύης Σαχίνη είναι: “Προετοιμάζοντας το μέλλον του κοινού μας παρελθόντος: καλλιεργούμε τον ενιαίο ανοικτό ψηφιακό χώρο για τον ελληνικό πολιτισμό και την παιδεία”.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο της εκδήλωσης http://www.athensdialogues.org/ καθώς στο δικτυακό τόπο του ΕΘνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Leave a Comment November 28, 2012

Οι Βέλγοι Υπουργοί υπογράφουν τη Διακήρυξη των Βρυξελλών για την Ανοικτή Πρόσβαση

Η διεθνής ημερίδα “Open Access to Excellence in Research” (22 Οκτωβρίου στο Brussels Palais des Académies) που έλαβε χώρα την εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2012 είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή της Διακήρυξης των Βρυξελλών για την Ανοικτή Πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα (Brussels Declaration on Open Access to Belgian publicly funded research).

Οι αντιπρόσωποι των υπουργών Paul Magnette (Federal Science Policy), Jean-Marc Nollet (FWB) και Ingrid Lieten (EWI) αφού συζήτησαν σχετικά με τις πολιτικές για την ανοικτή πρόσβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την εφαρμογή της στο Βέλγιο, υπέγραψαν τη Διακήρυξη η οποία επιβεβαιώνει την υποστήριξη της βελγικής κυβέρνησης στην κίνηση για ανοικτή πρόσβαση στα αποτελέσματα της ακαδημαϊκής και επιστημονικής έρευνας.

Τα  κυβερνητικά στελέχη δεσμεύτηκαν να προωθήσουν την ελεύθερη πρόσβαση στα αποτελέσματα της δημόσιας έρευνας με ποικιλία τρόπων:  ενημερώνοντας ενεργά τους ερευνητές σχετικά με την Ανοικτή Πρόσβαση, συστήνοντας στους ερευνητές να διαθέσουν τις δημοσιεύσεις τους με ανοικτή πρόσβαση (το αργότερο 6-12 μήνες μετά τη δημοσίευση τους), υποστηρίζοντας τη δημιουργία και τη διατήρηση/ανανέωση αποθετηρίων ανοικτής πρόσβασης και άλλων καινοτόμων ψηφιακών συστημάτων με στόχο να διευκολύνουν την ερευνητική επικοινωνία. Επίσης, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι δεσμεύονται να μελετήσουν τις νέες προοπτικές που προσφέρει η ανοικτή πρόσβαση και ο τομέας των Ανοικτών Δεδομένων και της Επιστήμης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έτσι προσφέρουν ένα παράθυρο ώστε η άριστη βελγική έρευνα να γίνει ορατή σε παγκόσμιο επίπεδο.

(πηγή: Open Access Belgium)

1 Comment November 16, 2012

Ανοικτά Ηλεκτρονικά Ακαδημαϊκά Συγγράμματα: μια νομοθετική πρωτοβουλία με διεθνή απήχηση και οι ελληνικές δράσεις

Ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η κυβέρνηση της Καλιφόρνια, η οποία έκανε ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για ανοικτή διαδικτυακή γνώση. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Jerry Brown υπέγραψε πρόσφατα δύο νομοσχέδια (SB 1052 και SB 1053) που επιτρέπουν τη δημιουργία ελεύθερου και ανοικτού από άποψη αδειοδότησης ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου. Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε 50 ακαδημαϊκά ψηφιακά βιβλία που θα διατίθενται με άδειες Creative Commons μέσω μίας ανοικτής ψηφιακής βιβλιοθήκης (California Digital Open Source Library). Ο πρόεδρος της Γερουσίας και  εμπνευστής των νομοθετικών διατάξεων, Pro Tem Darrell Steinberg, δηλώνει πώς η κύρια ιδέα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι να διευκολύνει τους φοιτητές των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια, οι οποίοι έχουν “πληγεί” από το ολοένα αυξανόμενο κόστος των διδάκτρων. Ο νέος νόμος θα λειτουργήσει ως ένα τεχνολογικό πείραμα, και βασικός στόχος του είναι να γίνει παράδειγμα προς μίμηση πέρα από τα σύνορα της Καλιφόρνιας.

Στον ελληνικό χώρο, η δράση “Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα” κινείται στόν ίδιο άξονα.  Με στόχο  την προώθηση των ανοικτών συγγραμμάτων, η δράση υλοποιείται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση”. Προκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού, διαδραστικού, πολυμεσικού βιβλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η δράση χρηματοδοτεί τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων και συγγραμμάτων που μπορεί να έχουν ως πηγή το επιστημονικό υλικό των πανεπιστημιακών σημειώσεων ή να αποτελούν νέες προσπάθειες των διδασκόντων. Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα διατίθενται ελεύθερα μέσα από το διαδίκτυο προς όλους τους ενδιαφερόμενους, σε μορφή υποστηρίξιμη από υπολογιστές ή i-pad καθώς και οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή μορφή (e-book, cdrom κλπ.)

Η δράση παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε ημερίδα την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ήταν η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν για τη διάδοση της χρήσης των ηλεκτρονικών βιβλίων και την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων τους ως του πλέον σύγχρονου, συμπληρωματικού εργαλείου για την εκπαίδευση και τη μάθηση. Το υλικό της ημερίδας (εισηγήσεις και παρουσιάσεις) θα βρείτε εδώ. Mπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες της Ημερίδας “Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα” και της εκδήλωσης “Publishing Scientific Research”.

(Πηγή: Creative Commons, kallipos.gr)

1 Comment November 12, 2012

Η Ιρλανδία ανακοινώνει εθνική πολιτική για την Ανοικτή Πρόσβαση

Μέσα στον Οκτώβριο, ο Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας της Ιρλανδίας, Seán Sherlock  ανακοίνωσε την εθνική Πολιτική για την Ανοικτή Πρόσβαση στην Ιρλανδία. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να διευκολύνει την πρόσβαση στα αποτελέσματα της δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας. Η πολιτική ακολουθεί τον “πράσινο δρόμο” (ή αυτoαρχειοθέτηση σε ηλεκτρονικά αποθετήρια) και ενθαρρύνει τον “χρυσό δρόμο” σχετικά με την πρόσβαση στις περιοδικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Η εθνική πολιτική της Ιρλανδίας έχει σχεδιαστεί  έτσι ώστε να υποστηρίζει την παγκόσμια ροή της πληροφορίας και να συμβάλλει  στην καινοτομία μέσα από την αποτελεσματική μεταφορά της γνώσης, τη διάδοση της καινοτομίας και τη διάθεση των αποτελεσμάτων της δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας με διαφάνεια και εγκυρότητα. Η πολιτική αυτή ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή πολιτική για το νέο πρόγραμμα Horizon 2020 για την Έρευνα και την Καινοτομία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο από άλλες χώρες  για την ανάπτυξη εθνικών πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση.

‘Ήδη επτά πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ιρλανδία παρέχουν ανοικτά τις δημοσιεύσεις τους μέσω μιας ενιαίας πύλης (www. rian.ie). To Rian αποτελεί μια πολύτιμη διεθνή βάση επιστημονικών δεδομένων για ερευνητές, επιχειρήσεις και ακαδημαϊκούς, καθώς συλλέγει τις δημοσιεύσεις από τα αποθετήρια των πανεπιστημίων και τις διαθέτει με ανοικτή πρόσβαση. Παράλληλα, πλήθος απο άλλους φορείς διατηρούν ανοικτά ανοικτά αποθετήρια  για τις δημοσιεύσεις τους.

Το επόμενο βήμα της εθνικής επιτροπής θα είναι ο σχεδιασμός βιώσιμων ερευνητικών υποδομών ανοικτής πρόσβασης. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ.

(Πηγή: The Irish Times)

3 Comments November 1, 2012


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)