Archives – August, 2012

Ο Peter Suber σχολιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις για την Ανοικτή Πρόσβαση

Φέτος τον Ιούλιο, τρείς σημαντικές ανακοινώσεις μεταμόρφωσαν αποτελεσματικά το τοπίο της Ανοικτής Πρόσβασης. Τόσο σε επίπεδο Ε.Ε  όσο και σε επίπεδο χωρών (Μ. Βρετανία), οι νέες πολιτικές και οδηγίες σηματοδοτούν αλλαγή απέναντι στην Ανοικτή Πρόσβαση, όχι μόνο σε όφελος των ερευνητών αλλά και των φορολογούμενων πολιτών. Ωστόσο, το ζητούμενο για τον Peter Suber, διευθυντή του Harvard Open Access Project, είναι το αν οι νέες αυτές προσεγγίσεις εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις στρατηγικές που αναπτύχθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες ώστε να εξασφαλίζουν την Aνοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα, άμεσα και με το ελάχιστο κόστος.

Σε πρόσφατη δημοσίευση του, ο Peter Suber σχολιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις και στρέφει την προσοχή μας στο πιο επίμαχο ζήτημα που χαρακτηρίζει την εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης: την εξεύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ του “πράσινου” και “χρυσού” δρόμου.  Ολόκληρη η δημοσίευση φιλοξενείται εδώ.

1 Comment August 23, 2012

Οι δράσεις του OKFN στην Ελλάδα

“Στην Ελλάδα αγαπούμε την ανοικτή γνώση. Είμαστε μια τοπική ομάδα καθηγητών, χάκερ, προγραμματιστών, αντιπροσώπων της Πολιτείας και των πολιτών που ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε το Ελληνικό τμήμα του Open Knowledge Foundation” συστήνονται οι ιδρυτές του ελληνικού τμήματος του Open Knowledge Foundation (OKFN). Ο οργανισμός δραστηριοποιείται από το 2004 στον χώρο της Ανοικτής Πρόσβασης διεθνώς και πρόσφατα απέκτησε παρουσία και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία καθηγητών του ΑΠΘ.

Οι δράσεις του ελληνικού OKFN θα επικεντρωθούν στα ελληνικά ανοικτά δεδομένα και συνδεδεμένα δεδομένα (Οpen Linked Data), όπως φανερώνει και ο νέος δικτυακός τόπος του ελληνικού OKFN: http://gr.okfn.org/. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο openaccess.gr.

1 Comment August 8, 2012


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)