Archives – November, 2011

Nέα μελέτη για ανοικτή πρόσβαση σε ερευνητικά δεδομένα από τη συνεργατική πρωτοβουλία Knowledge Exchange

Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των σύγχρονων δράσεων και προσκλήσεων στον τομέα των ερευνητικών δεδομένων, σε Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβάνεται στη μελέτη “A Surfboard for Riding the Wave – Towards a four country action programme on research data” που εκπονήθηκε από την Κnowledge Exchange.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο κείμενο που περικλείει το πρόγραμμα δράσεων των τεσσάρων χωρών για τη δημιουργία συνεργατικών υποδομών για ερευνητικά δεδομένα, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ερευνητές, εκπαιδευτικούς και επιχειρήσεις, ώστε να χρησιμοποιούν, επαναχρησιμοποιούν και αξιοποιούν τα ερευνητικά δεδομένα, προς όφελος της επιστήμης και της κοινωνίας.

Η μελέτη συνοψίζει τα ζητήματα κλειδιά που αφορούν τις υποδομές ερευνητικών δεδομένων σε ζητήματα που αφορούν: την εξεύρεση κινήτρων για τους ερευνητές, την επιμόρφωση των ερευνητών σε σχέση με τον ρόλο τους ως παραγωγοί ερευνητικών δεδομένων και χρήστες των υποδομών, και τέλος ζητήματα χρηματοδότησης και βιωσιμότητας των τεχνικών υποδομών.

Παράλληλα, η μελέτη αναφορά προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και συστάσεις για δράσεις όχι μόνο στο πλαίσιο των τεσσάρων χωρών, αλλά και πέρα από τα σύνορα τους. Βασισμένη σε μια εκτενή ανασκόπηση και εκτίμηση των τωρινών συνθηκών, η μελέτη διαμορφώνει τρεις μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους:

  1. Ο διαμοιρασμός δεδομένων να γίνει μέρος της ακαδημαϊκής κουλτούρας.
  2. Η διαχείριση δεδομένων να γίνει ένα αδιάσπαστο στοιχείο της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κουλτούρας.
  3. Οι υποδομές ερευνητικών δεδομένων να είναι υγιείς, και λειτουργικά και οικονομικά βιώσιμες.

Δείτε το σχετικό άρθρο στο www.openaccess.gr

Leave a Comment November 23, 2011


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)