Archives – May, 2013

Ο πληθοπορισμός στην υπηρεσία των Ανθρωπιστικών Επιστημών: πιλοτικά έργα από το Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ

Οι ερευνητές του Κέντρου για την Ανάλυση Κειμένων ενσωματώνουν τη γνώση του πλήθους σε τρία ερευνητικά έργα που αφορούν στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα έργα αφορούν πιλοτικές δράσεις του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ που αποσκοπούν στη διερεύνηση των δυνατοτήτων «αξιοποίησης της γνώσης του ευρύ κοινού μέσω της χρήσης της τεχνολογίας για την ενίσχυση της ακαδημαϊκής έρευνας» σύμφωνα με τον Zephyr Frank, λέκτορα της Ιστορίας και διευθυντή του Κέντρου για τη Χωρική και Κειμενική Ανάλυση, το οποίο υλοποιεί τα έργα με υποστήριξη από το ‘Ιδρυμα Andrew W. Mellon.

Ο πληθοπορισμός (crowdsourcing) όπως αναφέρεται στην Βικιπαίδεια, είναι «μία μορφή συλλογικής διαδικτυακής δραστηριότητας στην οποία ένα άτομο, ένα ίδρυμα, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ή μία εταιρεία προτείνει σε μία ομάδα ατόμων με ποικίλες γνώσεις, ετερογένεια και αριθμό, μέσω μίας ανοικτής πρόσκλησης, να αναλάβουν εθελοντικά μια εργασία. Η ανάληψη της εργασίας, η οποία ποικίλλει σε πολυπλοκότητα και στο βαθμό στον οποίο είναι χωρισμένη και στην οποία το πλήθος πρέπει να συμμετάσχει με προσωπική εργασία, χρήματα, γνώση, εμπειρία, περιλαμβάνει πάντοτε αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές». Η λέξη crowdsourcing στα αγγλικά προέρχεται από την ένωση των λέξεων crowd (πλήθος) και outsourcing (εξωτερική ανάθεση εργασιών).

«Η Χρονιά του Κόλπου»

Το πρώτο έργο με τίτλο ” Η Χρονιά του Κόλπου” ενθαρρύνει τους ερασιτέχνες ιστορικούς που είναι κάτοικοι της περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο να μοιραστούν τις γνώσεις και τα ιστορικά κειμήλια που έχουν στην κατοχή τους και τα οποία αφορούν στην ιστορία της περιοχής. Ήδη έχουν γίνει χιλιάδες υποβολές, τόσο διαδικτυακά όσο και με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού που προσφέρει υπηρεσίες ψηφιοποίησης κατά τη διάρκεια κοινοτικών εκδηλώσεων στην Ιστορική Εταιρία της Καλιφόρνια.

O Michael Rettie, π.χ., λάτρης των παλαιοβιβλιοπωλείων είχε ανακαλύψει δεκάδες ιστορικές φωτογραφίες σε ξεχασμένα κουτιά. Μέσω του έργου «Η Χρονιά του Κόλπου», ο Michael ανεβάζει τις φωτογραφίες αυτές διαδικτυακά, έτσι ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν με τη βοήθεια του κοινού, το οποίο εκτός από σχετικές πληροφορίες βοηθά και στην γεωτοποθέτηση των φωτογραφιών στα σημεία όπου είχαν τραβηχτεί, τοποθετώντας τις σε έναν ψηφιακό χάρτη και βοηθώντας στη δημιουργία ενός εικονικού ιστορικού χάρτη της περιοχής.

Μέσα από την υλοποίηση του έργου, οι ερευνητές στόχο έχουν να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον και ενθουσιασμός από τον κόσμο για την ενεργή συμμετοχή, διαδικτυακά, σε τοπικά και περιφερειακά γεγονότα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία νέα ιστορική αφήγηση που αφορά τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων. «Ελπίζουμε, μέσω του πληθοποριστικού αυτού έργου, να δώσουμε φωνή στις διαφορετικές εθνοτικές κοινότητες γύρω από τον Κόλπο, και στις εμπειρίες τους, οι οποίες κατά κανόνα απουσιάζουν από τα επίσημα ιστορικά αρχεία» δηλώνει ο Jon Christensen, ο οποίος επιμελείται της παράλληλης έκθεσης που πλαισιώνει το έργο.

«Τα 500 μυθιστορήματα»

‘Ενα άλλο πληθοποριστικό έργο με τίτλο «500 μυθιστορήματα» αφορά σε ένα εξειδικευμένο κοινό: οι λάτρεις των Βρετανικών μυθιστορημάτων καλούνται να συμμετάσχουν στη χαρτογράφηση του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται το Λονδίνο στη λογοτεχνία του 18ου και 19ου αιώνα.

«Ζώντας με τους Σιδηροδρόμους»

Το τρίτο έργο φέρνει σε επαφή ερασιτέχνες γνώστες των σιδηροδρόμων με ακαδημαϊκούς για να συγκριθούν αλλά και να συνδυαστούν οι διαφορετικές ερμηνείες για το πώς η επέκταση των σιδηροδρόμων άλλαξε τις κοινότητες κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα έργα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Historypin, μία διαδυκτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει το διαμοιρασμό ιστορικών φωτογραφιών, τον σχολιασμό τους, τη γεωτοποθέτησή τους σε χάρτες και τη σύγκρισή τους με σημερινές φωτογραφίες από τις ίδιες τοποθεσίες. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διαμοιρασμού και σχολιασμού της ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα:

Πληθοπορισμός (στα αγγλικά):  http://el.wikipedia.org/wiki/Crowdsourcing

Leave a Comment May 30, 2013

H UNESCO εφαρμόζει πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης

Μέσα στον Ιούλιο του 2013, η UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) θα διαθέσει εκατοντάδες ψηφιακά αρχεία (εκδόσεις, μελέτες, δημοσιεύσεις κ.ά) ανοικτά στο κοινό του διαδικτύου.

Μετά από την απόφαση που έλαβε η Διευθύνουσα Επιτροπή της UNESCO τον Απρίλιο, ο οργανισμός γίνεται το πρώτο μέλος του ΟΗΕ που εφαρμόζει την πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης στις δημοσιεύσεις του. Σύμφωνα με τη πολιτική αυτή, ο καθένας θα μπορεί να αποθηκεύει, να μεταφράζει, να προσαρμόζει, να μοιράζεται και να επαναχρησιμοποιεί δεδομένα και δημοσιεύσεις της UNESCO, χωρίς κόστος. Το πλήρες κείμενο της πολιτικής Ανοικτής Πρόσβασης που ακολουθεί η UNESCO είναι διαθέσιμο από τον δικτυακό τόπο του οργανισμού (εδώ).

Σχετικά με αυτές τις εξελίξεις, εκπρόσωπος του οργανισμού δηλώνει “η ευρεία πρόσβαση στα αποτελέσματα της έρευνας είναι μία κατάκτηση που έχει πυροδοτήσει την πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, καθώς διευκολύνει τους ερευνητές, τους σχεδιαστές πολιτικής και το ευρύ κοινό να χτίσουν πάνω στην υπάρχουσα γνώση. Ως διακυβερνητικός οργανισμός, η UNESCO έχει θεμελιώδη υποχρέωση να διαβεβαιώσει ότι η ψηφιακή παραγωγή του οργανισμού, τα δεδομένα, οι πηγές και οι μελέτες θα καταστούν διαθέσιμα σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου κοινού”.

Η πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης που θα ακολουθήσει ο οργανισμός, θα επιτρέπει την ελεύθερη χρήση της επιστημονικής παραγωγής του οργανισμού  μέσα από άδειες ανοικτού περιεχομένου που θέτουν ως μοναδική προϋπόθεση την αναφορά στον συγγραφέα της έκδοσης και στην UNESCO. Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες κιόλας, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το αποθετήριο της UNESCO, ένα πολύγλωσσο περιβάλλον μέσα από το οποίο θα εξασφαλίζεται η ανοικτή πρόσβαση στην ψηφιακή παραγωγή του οργανισμού.

Mπορείτε να διαβάσετε τη σχετική ανακοίνωση της UNESCO εδώ.

Leave a Comment May 17, 2013


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)