Archives – February, 2012

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα από την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανοικτή Πρόσβαση στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο

Σημαντικά στοιχεία για την Ανοικτή Πρόσβαση και την υλοποίηση της μέσα από τα ευρωπαϊκά έργα στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, εκθέτει πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Μάιο του 2011, η Επιτροπή ξεχώρισε 811 έργα που εντάσσονται στο 7o Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και απέστειλε ερωτηματολόγιο στους συντονιστές τους για να συλλέξει πληροφορίες και σχόλια σχετικά με την εμπειρία τους από την υλοποίηση των προδιαγραφών για την ανοικτή πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα.

Οι απαντήσεις προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες που συμβάλλουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών ανοικτής πρόσβασης στο μέλλον (πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και καινοτομία “Horizon 2020″).

Η έρευνα φωτίζει μερικές πτυχές από την εφαρμογή της ανοικτής πρόσβασης στα έργα που εντάσσονται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και εφιστά την προσοχή στην επίλυση τεχνικών και νομικών ζητημάτων που συνδέονται πιο ειδικά με το πώς οι ερευνητές ασκούν τα πνευματικά δικαιώματα. Έτσι, παρόλο που τα οφέλη της ανοικτής πρόσβασης είναι αναγνωρισμένα, η εφαρμογή της ανοικτής πρόσβασης παραμένει μια πρόκληση. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης  “Survey on Open Access in FP7”.

 

Leave a Comment February 20, 2012

Το δίκτυο MEDOANET προωθεί την ανοικτή πρόσβαση στις χώρες της Μεσογείου

To νέο ευρωπαϊκό έργο MEDOANET που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, έχει ως στόχο τον συντονισμό και την προώθηση των πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση στις χώρες της Μεσογείου. Το δίκτυο MEDOANET (Mediterranean Open Access Network) θα συντελέσει στη διαμόρφωση επιτυχημένων πολιτικών για την Ανοικτή Πρόσβαση, από εθνικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα και φορείς χρηματοδότησης της έρευνας.

Με στόχο να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας καθώς και την επικοινωνία μεταξύ των μεσογειακών χωρών, το MEDOANET θα ταυτοποιήσει και θα καταγράψει τις υπάρχουσες πολιτικές, στρατηγικές και δομές Ανοικτής Πρόσβασης σε έξι μεσογειακές χώρες: την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Στο έργο συμμετέχουν οργανισμοί από 9 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Πορτογαλία), οργανισμοί με σημαντική εμπειρία  και διεθνές προφίλ σχετικών δράσεων,  μεταξύ των οποίων και το ΕΚΤ ως συντονιστής. Ο ρόλος του ΕΚΤ είναι να καθοδηγήσει και να συντονίσει στρατηγικές συνεργασίες στις έξι χώρες, ώστε να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν πολιτικές Ανοικτής Πρόσβασης.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 965.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα) και η εναρκτήρια συνάντηση του πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 27 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τις δράσεις του θα βρείτε στον δικτυακό τόπο medoanet.eu.

Leave a Comment February 9, 2012


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)