Archives – October, 2017

OpenAIRE webinars στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης

OAWeek2017WebsiteBanner01

Η Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης είναι μια διεθνής σειρά εκδηλώσεων και δράσεων η οποία πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη κάθε έτους. Η Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης παρέχει στα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης και να ανταλλάξουν εμπειρίες, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την καθιέρωση της Ανοικτής Πρόσβασης ως του νέου τρόπου διεξαγωγής της έρευνας.

Συμπληρώνοντας 10 έτη, το θέμα της φετινής εβδομάδας  η οποία εορτάζεται μεταξύ 23 και 29 Οκτωβρίου “Open in order to …..” συνιστά μια πρόσκληση διερεύνησης των δυνατοτήτων που παρέχει η ανοικτή πρόσβαση (είτε αναφερόμαστε σε ερευνητές, είτε σε φορείς ή χρηματοδότες έρευνας κλπ.) καθώς και των δράσεων που απαιτούνται για αξιοποίηση των ωφελειών αυτών.

Στο πλαίσιο της εβδομάδας ανοικτής πρόσβασης 2017, το OpenAIRE διοργανώνει μια σειρά από webinars πάνω σε επιμέρους πτυχές της ανοικτής πρόσβασης, όπως εισαγωγή στις βασικές έννοιες, νομικά ζητήματα και ανοικτή πρόσβαση, διαδραστικό webinar για τα σχέδια διαχείρισης δεδομένων (Data Management Plans) κτλ. Τα webinars απευθύνονται σε κοινό με διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης με την ανοικτή πρόσβαση και από διαφορετικούς τομείς.

Περισσότερες πληροφορίες για τις θεματικές και την εγγραφή εδώ: https://www.openaire.eu/register-now-ffor-openaire-open-access-week-webinars

Περισσότερα για την Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης: http://www.openaccessweek.org/

Περισσότερα για το OpenAIRE: https://www.openaire.eu/

October 20, 2017

Νορβηγικά περιοδικά στον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών είναι πλέον διαθέσιμα με Ανοικτή Πρόσβαση

openaccess-150x150

Η απόφαση για την μετατροπή συνδρομητικών περιοδικών (στον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών) σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Έρευνας της Νορβηγίας το 2015 σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση για ερευνητικά περιοδικά που εκδίδονται στα νορβηγικά θα παρέχεται, από το 2017 και εξής, μόνο σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης. Το ποσό αποτελεί τμήμα της χρηματοδότησης, με το υπόλοιπο να προέρχεται από την μετατροπή του ποσού που αφορούσε την πληρωμή συνδρομών από τα μεγαλύτερα νορβηγικά πανεπιστήμια, καθώς και εισφορά από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας. Το Υπουργείο έχει παράλληλα ζητήσει την συνεισφορά και από την πλευρά των υπόλοιπων φορέων ανώτατης εκπαίδευσης με ποσό ίσο με αυτό των συνδρομών τους σε περιοδικά.

Η επιλογή των περιοδικών γίνεται από επιτροπή και στη βάση κριτηρίων που αφορούν την ποιότητα, την ανοικτότητα και τη διαθεσιμότητα. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν όρους σχετικά με τις άδειες και την επανάχρηση, τον ευρετηριασμό στο DOAJ κτλ. Με βάση τα κριτήρια αυτά, καθώς και πληροφορίες από το νορβηγικό σύστημα πληροφοριών για την έρευνα CRIStin, η επιτροπή θα καταρτίσει κατάλογο των προς χρηματοδότηση περιοδικών. Η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των περιοδικών, το διαθέσιμο ποσό της χρηματοδότησης και το κόστος κάθε περιοδικού.

Περισσότερα εδώ: http://bit.ly/2xUE8ws

October 5, 2017


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)