Archives – June, 2012

Πέντε Επιστημονικά Συμβούλια της Δανίας υιοθετούν την Ανοικτή Πρόσβαση

Την υποστήριξη τους στην Ανοικτή Πρόσβαση επισφραγίζουν πέντε σημαντικά επιστημονικά συμβούλια της Δανίας, εφαρμόζοντας από σήμερα την πολιτική που αφορά την Ανοικτή Πρόσβαση στις δημοσιεύσεις  επιστημονικών εργασιών των ερευνητών τους. Πρόκειται για το Συμβούλιο της Δανίας για την Ανεξάρτητη Έρευνα (Danish Council for Independent Research), το Εθνικό Ερευνητικό Ίδρυμα της Δανίας (Danish National Research Foundation), το Συμβούλιο για τη Στρατηγική Ανάπτυξη της Έρευνας και της Τεχνολογίας (Council for Strategic Research Advanced Technology) και το Συμβούλιο για την Τεχνολογία και  Έρευνα (Council for Technology and Innovation).

Η Δανία έχει επικυρώσει από το 2007 την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανοικτή Πρόσβαση στα αποτελέσματα της δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας, όμως σε πολιτικό επίπεδο η εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης ακόμα καθυστερεί. Τα πέντε παραπάνω επιστημονικά συμβούλια της χώρας ωστόσο, προχωρούν στην υιοθέτηση του μοντέλου της Ανοικτής Πρόσβασης για τις δημοσιεύσεις τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιστημονικές δημοσιεύσεις στο εξής θα διατίθενται και με ανοικτή πρόσβαση στο διαδίκτυο -παράλληλα με τη διάθεση τους από επιστημονικούς εκδότες- και εφόσον έχει παρέλθει διάστημα 6-12 μήνων μετά την πρώτη δημοσίευση τους­.

Καθώς η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την Ανοικτή Πρόσβαση, ο Karl Bock, πρόεδρος του Εθνικού Ερευνητικού Ιδρύματος της Δανίας (The Danish National Research Foundation) δηλώνει: “πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο για τη δημοσίευση των επιστημονικών αποτελεσμάτων ώστε όλοι οι χρήστες να μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη πρόσβαση στη δημόσια έρευνα που έχουν ήδη πληρώσει μέσα από τη φορολογία, ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος, καθώς αυτό δεν γίνεται μέσα σε μία νύχτα”. Περισσότερες πληροφορίες για τη πρωτοβουλία των επιστημονικών συμβουλίων και τη σημασία της, θα βρείτε εδώ.

1 Comment June 28, 2012

Νέα Έκθεση για την Ανοικτή Πρόσβαση στις ερευνητικές δημοσιεύσεις στη Μ. Βρετανία

H Έκθεση για την Ανοικτή Πρόσβαση “The Finch Report” που δημοσίευσε η ομάδα της Dame Janet Finch -καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ- είναι ακόμα μία σημαντική εμπεριστατωμένη μελέτη που υποστηρίζει την Ανοικτή Πρόσβαση. Η Έκθεση απευθύνεται στην κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας και προτείνει ένα πρόγραμμα δράσης για την ανοικτή δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας με τρόπο που δεν θίγει τους εκδοτικούς οίκους και εξασφαλίζει τη διατήρηση της επιστημονικής ποιότητας.

Τους τελευταίους μήνες, οι επιστημονικοί εκδότες στη Μ. Βρετανία έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής από τους ακαδημαϊκούς για τον λόγο ότι “κλειδώνουν” τις εργασίες που παράγουν οι συνάδελφοι τους και ταυτόχρονα χρεώνουν τα πανεπιστήμια αλλά και τους φορολογούμενους πολίτες με το κόστος πρόσβασης σε αυτά. Οι υποστηρικτές της “ακαδημαϊκής άνοιξης” υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας πρέπει να είναι ανοικτά και διαθέσιμα σε όποιον θέλει να τα αξιοποιήσει και για οποιονδήποτε σκοπό. Η Έκθεση που υπέβαλλε η ομάδα εργασίας της Janet Finch  στις 18 Ιουνίου, προτείνει με σαφήνεια πολιτικές για την υποστήριξη της Ανοικτής Πρόσβασης στη Μ. Βρετανία.

Αναγνωρίζοντας ότι τα πλήρη πλεονεκτήματα της Ανοικτής Πρόσβασης δεν είναι ακόμα γνωστά στο σύνολο τους, η Έκθεση περιλαμβάνει μια τεκμηριωμένη λίστα από τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης -κυρίως στον οικονομικό τομέα-για τις επιχειρήσεις, τον δημόσιο τομέα και το ευρύ κοινό.

Καθώς η Έκθεση “Report of the Working Group on Expanding Access to Published Research Findings – the Finch Group” επικεντρώνεται σε ένα συνδυαστικό οικονομικό μοντέλο με γνώμονα τον “χρυσό δρόμο” για την Ανοικτή Πρόσβαση, εκτός από θετικά σχόλια έχει προκαλέσει παράλληλα και έντονη κριτική από οικονομικούς αναλυτές και υποστηρικτές του “πράσινου δρόμου”. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Έκθεση ενισχύει τους επιστημονικούς εκδότες και δεν αποδίδει την κατάλληλη σημασία στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η λιγότερη δαπανηρή επιλογή δημοσίευσης μέσα από βάσεις δεδομένων και αποθετήρια (συχνά αναφέρεται ως ο “πράσινος δρόμος” για την Ανοικτή Πρόσβαση).

Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσιάζονται αποτελούν σήμερα μία πολύτιμη βάση για να ξεκινήσει η πολιτική συζήτηση σχετικά με το πώς θα διαχειριστούμε τη μετάβαση στο μοντέλο της Ανοικτής Πρόσβασης. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε την είδηση στο openaccess.gr .

1 Comment June 27, 2012

Online πρόσβαση στις παρουσιάσεις και βίντεο της εκδήλωσης “Οι δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons”

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), σε συνεργασία με την “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων (technopolis-athens.com) την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Η εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση είχε τίτλο: “Οι δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons” και στόχο να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται για τις άδειες Creative Commons.

Τα Creative Commons Ελλάδας θέλουν να ευχαριστήσουν όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και το κοινό με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που προκάλεσε με τις απορίες και τις παρατηρήσεις του. Επίσης, ευχαριστούν την Τεχνόπολη και τον Δήμο Αθηναίων για τη φιλοξενία τους και την υποστήριξη.

Για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, τα Creative Commons παραθέτουν στο διαδίκτυο τις παρουσιάσεις των ομιλητών: η παρουσίαση του Πρόδρομου Τσιάβου (νομικός), του Γιάννη Φαρσάρη (openbook.gr) και του Γιάννη Φετάνη (γραφίστας – Social Design) σε μορφή pdf. Επίσης, κάνοντας κλικ εδώ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και το βίντεο της εκδήλωσης (μια βιντεοσκόπηση που έγινε με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης).

1 Comment June 22, 2012

Ψηφιακό Μουσικό Ραδιόφωνο με άδειες Creative Commons

Το πρώτο ελεύθερο ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο στον ελληνικό χώρο είναι μία καινοτομία της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του διαδικτυακά. Το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο είναι ελεύθερα προσβάσιμο όλο το εικοσιτετράωρο  από τη διεύθυνση ccradio.ellak.gr.

H ιδιαιτερότητα του βρίσκεται στο ότι απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αναπαράγουν μουσική δημόσια στον χώρο τους, η οποία διανέμεται ελεύθερα, και έτσι δεν δημιουργεί νομικές απαιτήσεις από φορείς συλλογικής διαχείρισης. Για τη λειτουργία του, στηρίζεται στις άδειες Creative Commons, οι οποίες επιτρέπουν τη νόμιμη διάθεση και αναπαραγωγή μουσικής, οπτικοακουστικού περιεχομένου, κειμένου και καλλιτεχνικών έργων. Οι ίδιες άδειες εξασφαλίζουν όχι μόνο την ελεύθερη διάθεση του ψηφιακού περιεχομένου  αλλά και την περαιτέρω νόμιμη χρήση του στο διαδίκτυο καθώς και σε διαδικτυακές υπηρεσίες συμμετοχικής δημιουργίας (όπως wikis, remix sites κ.λπ.).

Οι άδειες  Creative Commons έχουν μεταφερθεί στο Ελληνικό Δίκαιο από το 2007. Εφαρμόζονται σε περισσότερες από 70 χώρες και χαρακτηρίζουν περισσότερα από 350 εκατομμύρια αδειοδοτημένα έργα. Επιπλέον, αποτελούν τον πλέον αποδεκτό τρόπο για τη διάθεση περιεχομένου από πλατφόρμες συλλογικής δημιουργίας, όπως η wikipedia, ενώ η αναζήτηση ή χρήση των αδειών υποστηρίζεται από υπηρεσίες και εργαλεία όπως Google, Flickr, Jamendo, Youtube, κ.λπ.

Οι χρήστες του ψηφιακού μουσικού ραδιοφώνου μπορούν, αφού πραγματοποιήσουν εγγραφή, να αξιοποιήσουν τις επιπρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρονται και έτσι να επιλέγουν κάθε φορά το είδος της μουσικής που επιθυμούν να αναπαράγουν μέσα από διαθέσιμες λίστες με διαφορετικά είδη μουσικής που ανανεώνονται συχνά. Επίσης, σύντομα θα ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία μέσα από την οποία οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του ιστορικού τους ώστε να τεκμηριώνεται ο χρόνος, ο τόπος και το είδος της μουσικής που έχουν χρησιμοποιήσει.

1 Comment June 20, 2012

Πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών επιχειρεί να πιέσει την κυβέρνηση Ομπάμα για εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης

Οι υποστηρικτές της Ανοικτής Πρόσβασης στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει αίτημα για συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών στον Λευκό Οίκο με το οποίο καλούν την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να εφαρμόσει τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης. Με την κίνηση αυτή ζητούν να διατίθεται ανοικτά στο διαδίκτυο η έρευνα που  χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους των ΗΠΑ.

Είναι εντυπωσιακό ότι από τις 20 Μαΐου που ξεκίνησε η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών, έχουν συγκεντρωθεί 26.62 υπογραφές. Δεδομένου ότι σήμερα οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 25.000 -αριθμός υπογραφών που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθεί η υποχρέωση μίας επίσημης απάντησης από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ-, εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή είναι δυνατό να επηρεάσει τις εξελίξεις στον δρόμο για την Ανοικτή Πρόσβαση. Ήδη, η κυβέρνηση Ομπάμα υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα για Ανοικτή Πρόσβαση τοποθετώντας το στη θεματική ατζέντα του Λευκού Οίκου.

Την πρωτοβουλία είχε ομάδα συνηγόρων του πολίτη με την ονομασία “Access2research”. Υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση της Ανοικτής Πρόσβασης θα επιταχύνει την ερευνητική διαδικασία και θα αυξήσει την αποδοτικότητα των επενδύσεων. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν στη σελίδα τους “η μέχρι σήμερα επιτυχημένη εφαρμογή της οδηγίας για την Ανοικτή Πρόσβαση από τους Εθνικούς Οργανισμούς Υγείας των ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι η Ανοικτή Πρόσβαση μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να επηρεάζει την ερευνητική διαδικασία”.

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Λευκού Οίκου που φιλοξενεί την κίνηση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών υπογραφών κάνοντας κλίκ εδω

2 Comments June 12, 2012

H Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει με 80 δισ. ευρώ την Ανοικτή Πρόσβαση στην έρευνα

H επιστημονική έρευνα που θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του νέου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα και καινοτομία Horizon 2020 (συνολικού προϋπολογισμού 80 δισ. ευρώ) θα διατίθεται πλέον με Ανοικτή Πρόσβαση. Όπως δηλώνει στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους Times Higher Education, οι ερευνητές που θα χρηματοδοτηθούν από το Horizon 2020 θα δεσμεύονται, κατά κανόνα, να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, σύμφωνα με τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης.

Παρόλο που η δημοσίευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης, βρίσκεται ακόμα σε πιλοτική λειτουργία για 7 θεματικές περιοχές του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα, εξετάζεται η μελλοντική εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε όλο το φάσμα των επιστημών: από τη Μοριακή Φυσική μέχρι τις Κοινωνικές Επιστήμες. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την είδηση διαβάστε στο www.openaccess.gr

1 Comment June 11, 2012


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)