Archives – January, 2014

H διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα Πνευματικά Δικαιώματα- τελευταίες μέρες για να συμμετάσχετε!

Η διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μέρος των δράσεων της Ε.Ε. που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου του καθεστώτος της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ευρώπη. Όπως είπε ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Michel Barnier, με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης: «όραμά μου για το καθεστώς της Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο που υποστηρίζει τη δημιουργία και την καινοτομία, επιτρέπει την πρόσβαση σε ποιοτικό περιεχόμενο, χωρίς συνοριακούς περιορισμούς, και ενθαρρύνει την επένδυση και ενισχύει την πολιτισμική ποικιλομορφία. Η ευρωπαϊκή πολιτική για το copyright πρέπει να συμβαδίζει με τους καιρούς».

Το αρκετά εκτενές κείμενο της διαβούλευσης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς για τα έργα που υπόκεινται σε copyright, την ενδεχόμενη υπαγωγή των υπερσυνδέσμων στις επιτρεπόμενες χρήσεις, τη διάρκεια ισχύος του καθεστώτος των πνευματικών δικαιωμάτων, τη κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας με εγγραφή των έργων σε μητρώα, καθώς και τη διεύρυνση των εξαιρέσεων και των περιορισμών για τους φορείς μνήμης, για την εκπαίδευση και την έρευνα, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες.

Καταληκτική ημερομηνία για τη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η 5η Φεβρουαρίου. Οποιοσδήποτε ιδιώτης που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιοσδήποτε φορέας που ασχολείται με την ψηφιοποίηση, τη διαχείριση και τη διάθεση υλικού που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο καλείται να απαντήσει. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις βιβλιοθήκες, τα μουσεία, τα αρχεία, τους ερευνητές.

Δεν έχετε πειστεί; Όπως προτείνει και το LIBER, προσπαθήστε να απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις:

  1. Οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκης σας θα επηρεάζονταν αν έπρεπε να ζητάτε άδεια από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων για κάθε υπερσύνδεσμο που τοποθετείτε στον ιστοχώρο σας;
  2. Θα θέλατε να διασφαλίσετε ότι η πολιτιστική κληρονομιά η οποία δημιουργείται εξ’αρχής ψηφιακά διατηρήται και παραμένει διαθέσιμη ες αεί;
  3. Οι ερευνητές σας θα ήθελαν να μπορούν να δανειστούν ηλεκτρονικά βιβλία μέσω της υπηρεσίας διαδανεισμού της βιβλιοθήκης, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μπορούν να διανειστούν βιβλία στην αναλογική τους μορφή;

Αν απαντήσατε θετικά σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, η διαβούλευση σας αφορά.

Το κείμενο της διαβούλευσης περιλαμβάνει 80 ερωτήσεις και εκτείνεται σε 37 σελίδες. Για να διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους στην πλοήγησή τους στο εκτενές κείμενο, αρκετοί φορείς έχουν ετοιμάσει οδηγούς, επεξηγήσεις και μοντέλα απαντήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία των απαντήσεων.

Το LIBER έχει ετοιμάσει έναν σύντομο οδηγό για τις ερωτήσεις που αφορούν ιδιαίτερα τις βιβλιοθήκες και δή τις ερευνητικές, προσφέροντας και ενδεικτικές απαντήσεις: http://libereurope.eu/copyrightconsultation.

Ένας σημαντικός αριθμός από φορείς και ενώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ψηφιακού πολιτισμού, των βιβλιοθηκών και της προάσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων έχουν δημιουργήσει το You Can Fix Copyright, έναν ιστοχώρο στον οποίο μπορείτε να πλοηγηθείτε ανάλογα με την κατηγορία χρήστη που επιλέγετε (χρήστης του ίντερνετ, δάσκαλος, βιβλιοθηκονόμος, κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, μπλόγκερ, κλπ) σε μία επιλεγμένη λίστα ερωτήσεων που σας αφορούν και να δημιουργήσετε την απάντησή σας στη διαβούλευση χρησιμοποιώντας και τις ενδεικτικές απαντήσεις που σας δίνονται.

Η Europeana, τέλος, έχει επιχειρήσει να απαντήσει συντονισμένα εκ μέρους των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των αρχείων της Ευρώπης τα οποία εκπροσωπεί. Με μία ανάρτηση στο μπλογκ της, παρουσίασε συνοπτικά τα ζητήματα της διαβούλευσης που αφορούν τους φορείς μνήμης και μέσω της Ομάδας Εργασίας για την Αναμόρφωση του Copyright, στην οποία συμμετείχαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Europeana, συνέταξε την απάντηση της Europeana. Τα μέλη του δικτύου της Europeana καλούνται, εσόφον το επιθυμούν, να υποστηρίξουν στη διαβούλευση της Ε.Ε. την απάντηση της Europeana.

Όλες οι απαντήσεις στη διαβούλευση πρέπει να σταλούν στη ΓΔ Εσωτερικού Εμπορίου markt-copyright-consultation@ec.europa.eu μέρχι την 5η Φεβρουαρίου.

Περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2013/copyright-rules/index_en.htm

Leave a Comment January 29, 2014

Ανοικτές τεχνολογίες με την υποστήριξη του BBC, της Europeana, του Ινστιτούτου για τα Ανοικτά Δεδομένα, του Ιδρύματος για την Ανοικτή Γνώση και του Ιδρύματος Mozilla

Το BBC υπέγραψε Σύμφωνα Συνεργασίας με τέσσερις από τους μεγαλύτερους φορείς που εκπροσωπούν τα ανοικτά δεδομένα, το ανοικτό λογισμικό και τα ανοικτά πρότυπα στο διαδίκτυο.

Τα διμερή Σύμφωνα επιτρέπουν στενότερη συνεργασία μεταξύ του BBC και των τεσσάρων φορέων πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της δημοσίευσης δομημένων Ανοικτών Δεδομένων και της χρήσης ανοικτών προτύπων στις διαδικτυακές τους εφαρμογές. Στόχος όλων των πλευρών είναι η υιοθέτηση ξεκάθαρων τεχνικών και οργανωσιακών προτύπων στη μεταξύ τους συνεργασία αλλά και η ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών με βάση αυτά τα πρότυπα.

Με την πρωτοβουλία αυτή, το BBC επιθυμεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανοικτή καινοτομία. Η προσέγγιση αυτή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία του BBC με τη βιομηχανία και να συντελέσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ψηφιακών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τους πολίτες.

Το BBC δημοσιεύει Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα εδώ και αρκετό καιρό, με πιο χαρακτηριστική τη δημοσίευση των πληροφοριών του τηλεοπτικού προγράμματος με μηχαναγνώσιμο τρόπο, ή την επιτυχημένη Υπηρεσία Ολυμπιακών Δεδομένων, η οποία υποστήριξε 10,490 ιστοσελίδες αθλητών στον αθλητικό ιστοχώρο του BBC κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών του 2012.

Ο James Purnell διευθυντής Στρατηγικής και Ψηφιακών Μέσων του BBC δήλωσε: «Το BBC έχει υπάρξει στην πρωτοπορία της τεχνολογικής καινοτομίας στο χώρο της τηλεοπτικής μετάδοσης αλλά και διαδικτυακά, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και προσφέροντας ανταποδοτικές υπηρεσίες στους πολίτες οι οποίοι πληρώνουν το τηλεοπτικό τέλος. Προσφέροντας, ακόμη, προϊόντα στο παγκόσμιο κοινό, και δημιουργώντας δημόσια αξία στην ψηφιακή οικονομία. Έχουμε δουλέψει στενά με αρκετούς οργανισμούς για την προώθηση των ανοικτών δεδομένων, των ανοικτών προτύπων και του ανοικτού διαδικτύου, και σκοπεύουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτές τις συμφωνίες για να βρούμε νέους τρόπους να διαδρούμε με τους χρήστες και να υλοποιούμε τους στόχους του BBC διαδικτυακά».

Σχετικά με τους συνεργαζόμενους φορείς:

Το Ίδρυμα της Ανοικτής Γνώσης

Η μή-κερδοσκοπική οργάνωση «’Ιδρυμα της Ανοικτής Γνώσης» προωθεί την ανοικτή γνώση, το ανοικτό περιεχόμενο και τα ανοικτά δεδομένα. Ιδρύθηκε το 2004 στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας και σήμερα έχει παραρτήματα σε πολλές χώρες όπως και στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα έχει εκδώσει τον ορισμό της Ανοικτής Γνώσης και υλοποιεί σημαντικά έργα όπως το CKAN, την πύλη που χρησιμοποιείται από πολλές κυβερνήσεις για τη δημοσίευση των Ανοικτών Δεδομένων τους.

Το Ίδρυμα Mozilla

Το Ίδρυμα Mozilla είναι μία μή-κυβερνητική οργάνωση που προωθεί την ανοικτότητα, την καινοτομία και τη συμμετοχή στο διαδίκτυο και υλοποιεί το έργο ανοικτού λογισμικού Mozilla.

To Ίδρυμα της Europeana

Το Ίδρυμα της Europeana προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των μουσείων, των αρχείων, των βιβλιοθηκών και των οπτικοακουστικών συλλογών της Ευρώπης και προσφέρει ενοποιημένη πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο υλικό τους μέσα από την ομώνυμη πύλη.

Το Ινστιτούτο για τα Ανοικτά Δεδομένα

Το Ινστιτούτο για τα Ανοικτά Δεδομένα (Open Data Institute) είναι μία ανεξάρτητη, μή-κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται για τη δημιουργία οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας μέσα από τα Ανοικτά Δεδομένα. Επίσης, συντελεί στη διάθεση ανοικτών δεδομένων, στη δημιουργία ζήτησης και φροντίζει για τη διάχυση της πληροφορίας για την αντιμετώπιση τοπικών και οικουμενικών ζητημάτων.

Leave a Comment January 16, 2014

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ανακοινώνει το kick-off meeting του νέου ευρωπαϊκού έργου που συντονίζει – PASTEUR4OA

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ανακοινώνει την έναρξη του ευρωπαϊκού έργου με τίτλο “Open Access Policy Alignment Strategies for European Union Research” (PASTEUR4OA), στο οποίο συμμετέχουν 15 εταίροι, με συντονιστή το ΕΚΤ.  Το έργο στοχεύει στον συντονισμό δράσεων για την ανάπτυξη πολιτικών ανοικτής πρόσβασης σε όλα τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ και του νέου προγράμματος “Ορίζοντας 2020”. Μέσα από τις ενέργειές του, το έργο έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο οργανισμών-εμπειρογνωμόνων στην Ευρώπη για την προώθηση της ανοικτής πρόσβασης και να προκαλέσει τη δέσμευση των κύριων φορέων καθώς και των υπευθύνων χάραξης πολιτικών (φορείς διεξαγωγής και χρηματοδότησης έρευνας) για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων.

Το PASTEUR4OA θα υποστηρίξει την ενίσχυση και την ενθάρρυνση συντονισμένων πολιτικών για την ανοικτή πρόσβαση και τα ανοικτά δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόσφατη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την “Πρόσβαση σε και Διατήρηση της Επιστημονικής Πληροφορίας” (Ιούλιος 2012) και με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση της ευθυγράμμισης με την πολιτική του Ορίζοντα 2020, αναφορικά με την ανοικτή πρόσβαση στην έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την ενίσχυση των στρατηγικών και πολιτικών ανοικτής πρόσβασης σε εθνικό επίπεδο και θα διευκολύνει τον συντονισμό τους μεταξύ κρατών-μελών. Το έργο θα δημιουργήσει, ακόμη, ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων στα κράτη-μέλη, το οποίο θα αναπτύξει ένα συντονισμένο και συνεργατικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων προς υποστήριξη της διαδικασίας διαμόρφωσης πολιτικών σε εθνικό επίπεδο και υπό την επίβλεψη των εταίρων του έργου.

Το PASTEUR4OA ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στρατηγικούς στόχους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σε σχέση με την προώθηση της ανοικτής πρόσβασης στην επιστημονική γνώση και αποτελεί, ουσιαστικά, διεύρυνση του ευρωπαϊκού έργου Mediterranean Open Access Network (MedOANet), το οποίο επίσης συντονιζόταν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και έληξε με επιτυχία τον Οκτώβριο 2013. Το PASTEUR4OA θα κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα και το ήδη υπάρχον δίκτυο, το οποίο δημιουργήθηκε στη Μεσόγειο από το έργο MedOANet.  Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία και τα εκτεταμένα δίκτυα των οργανισμών, οι οποίοι συμμετέχουν ως εταίροι, όπως το EOS (Enabling Open Scholarship), JISC (Joint Information Systems Committee), SparcEUROPE, LIBER (Association of European Research Libraries), EIFL, όπως επίσης και εξεχόντων χρηματοδοτικών οργανισμών, οι οποίοι επίσης συμμετέχουν στην κοινοπραξία, με στόχο τη διασφάλιση μια ευρείας δέσμευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με την προοπτική επέκτασης σε υπό ένταξη κράτη.

Πιο συγκεκριμένα, το PASTEUR4OA θα συγκεντρώσει βασικούς εθνικούς οργανισμούς και υπευθύνους χάραξης πολιτικών, κυρίως οργανισμούς χρηματοδότησης και διεξαγωγής έρευνας και υπευθύνους λήψης αποφάσεων, με στόχο να τους βοηθήσει να βελτιώσουν ή και να αναπτύξουν συντονισμένες πολιτικές ανοικτής πρόσβασης, σε ευθυγράμμιση με τις προτάσεις της Επιτροπής και τον Ορίζοντα 2020.

Η εναρκτήρια συνάντηση μεταξύ των εταίρων του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Guimarães της Πορτογαλίας στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2014, σε συνδυασμό με το έργο FOSTER.

Η ατζέντα της εναρκτήριας συνάντησης του έργου περιλαμβάνει:

  • Την παρουσίαση του  προγραμματισμού του έργου και των επιμέρους ενεργειών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον κάθε εταίρο κατά το πρώτο έτος του έργου.
  • Τον εντοπισμό τυχόν δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου και τον σχεδιασμό σχετικών τρόπων επίλυσης.
  • Τη διασφάλιση ενός κοινού οράματος μεταξύ των εταίρων, αναφορικά με τους στόχους του έργου και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
  • Την παροχή της κατάλληλης πληροφόρησης μεταξύ των εταίρων με σκοπό την, όσο το δυνατόν, καλύτερη διαχείριση του έργου.

Leave a Comment January 7, 2014


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)