Archives – October, 2011

Αυξάνονται σταθερά τα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης αποκαλύπτει νέα μελέτη

Νέα στατιστικά στοιχεία για τον ρυθμό διάδοσης των περιοδικών εκδόσεων ανοικτής πρόσβασης παρουσιάζονται στη μελέτη για την ανοικτή πρόσβαση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011 στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLoS ONE. Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε από τον ερευνητή Mikael Laakso και ομάδα επιστημόνων στο Hanken School of Economics στο Ελσίνκι, ο αριθμός των περιοδικών ανοικτής πρόσβασης αυξάνεται σταθερά κατά 20% τον χρόνο (M. Laakso et al. PLoS ONE 6, e20961; 2011). H μελέτη καλύπτει το χρονικό διάστημα 1993- 2009, και παρουσιάζει ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικά με τις εκδόσεις ανοικτής πρόσβασης κατά την παραπάνω χρονική περίοδο.

Μάλιστα, η ίδια μελέτη δηλώνει ότι αυξάνεται και ο αριθμός των επιστημονικών περιοδικών που παρέχουν πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο τους. Καθώς νέα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης ιδρύονται συνεχώς και άλλα υιοθετούν σταδιακά το μοντέλο της ανοικτής πρόσβασης, η μελέτη διαπιστώνει σταθερή αύξηση 15% τον χρόνο στα περιοδικά που προσφέρουν ανοικτά όλο το περιεχόμενο τους.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία φανερώνουν μικρά ποσοστά αύξησης για τα εμπορικά επιστημονικά περιοδικά, ποσοστά τα οποία διευρύνονται μόνο κατά 3,5% το χρόνο. Η έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της μελέτης, το μοντέλο της ανοικτής πρόσβασης διαδίδεται με σταθερό ρυθμό. “Οι τάσεις που αποκαλύπτει η μελέτη καταδεικνύουν την επιτυχία της ανοικτής πρόσβασης” δηλώνει ο Peter Suber, ο διευθυντής του Open Access project, μέρος του μη κερδοσκοπικού λόμπυ “Public Knowledge in Washington DC“. Ο ίδιος προσθέτει ότι “παρά τις προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας, η κίνηση της ανοικτής πρόσβασης δεν έχει θέσει σε κίνδυνο τους εμπορικούς εκδότες, αλλά δημιουργεί νέες συνθήκες για την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των περιοδικών εκδόσεων”.

Leave a Comment October 31, 2011

Online Forum για τη διαλειτουργικότητα των αποθετηρίων ανοικτής πρόσβασης

 Η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των αποθετηρίων ανοικτής πρόσβασης που ανήκουν σε ευρύτερες ερευνητικές υποδομές είναι μια από τις προτεραιότητες που θέτει ο COAR (Confederation of Open Access Repositories) για την περίοδο 2011-12. Πρόκειται για ένα διεθνή οργανισμό που ξεκίνησε το 2009 συνενώνοντας 29 ινστιτούτα σε 23 χώρες από όλον τον κόσμο (Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Βόρεια Αμερική κ.λπ.) με αποστολή να ενισχύσει την παρουσία και να διευρύνει τη λειτουργικότητα των αποθετηρίων ανοικτής πρόσβασης σε όλο τον κόσμο.

Στον δικτυακό τόπο του COAR ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες η λειτουργία ενός νέου διαδικτυακού φόρουμ σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις που δημιουργούν ζητήματα διαλειτουργικότητας των αποθετηρίων ανοικτής πρόσβασης.

Για να διευκολύνει τη συζήτηση ο COAR έχει εκδώσει δημοσίευση με τίτλο “The Case for Interoperability for Open Access Repositories“, η οποία συνοψίζει τρέχοντα σχετικά ζητήματα. Η εργασία είναι διαθέσιμη από το δικτυακό τόπο του COAR Interoperability Project.

Το επόμενο βήμα είναι να συγκεντρωθούν τα σχόλια και εκτιμήσεις των χρηστών σχετικά με τις παραμέτρους και τα ζητήματα που επηρεάζουν τη διαλειτουργικότητα των ερευνητικών υποδομών. Η συζήτηση φιλοξενείται στον δικτυακό τόπο του COAR όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα σχόλια τους, τις ερωτήσεις και τις προτάσεις τους.

 

Leave a Comment October 27, 2011

Ενημερωτικές Δράσεις ΕΚΤ για τη διεθνή εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2011: Workshop in a Box!

Με αφορμή την εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2011, που διεξάγεται φέτος από τις 24 έως τις 30 Οκτωβρίου 2011, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης προσφέρει στους βιβλιοθηκονόμους και ειδικούς στην επιστήμη της πληροφορίας το “Workshop in a Box”, μία σειρά σπονδυλωτών παρουσιάσεων σε μορφή powerpoint που μπορούν να χρησιμοποιούν για την επιμόρφωση των ερευνητών για την Ανοικτή Πρόσβαση.

Το “Workshop in a Box” αποτελείται από τα ακόλουθα τρία μέρη και έχει γραφτεί στην αγγλική γλώσσα: 1. Mία εισαγωγική παρουσίαση για την Ανοικτή πρόσβαση, 2. Τρεις εξειδικευμένες παρουσιάσεις, για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, τις Κοινωνικές Επιστήμες και τις Θετικές και Ιατρικές επιστήμες, 3. Το πρακτικό μέρος, που οδηγεί τους ερευνητές να γνωρίσουν καλύτερα, πηγές για την Ανοικτή Πρόσβαση που αφορούν τον τομέα τους και τον φορέα τους, ώστε να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ανοικτή πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο, αλλά και σταδιακά να καταστήσουν πιο προσβάσιμη τη δική τους έρευνα.

Το “Workshop in a Box” αναπτύχθηκε από το ΕΚΤ σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη του Leiden, την Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δανίας (State and University Library Denmark) και με το SPARC Europe, πρωτοβουλία του οποίου ήταν το “Workshop in a Box”. Το ΕΚΤ έχει μεταφράσει στα ελληνικά και διαθέτει ελεύθερα με άδεια CC-BY τις διαφάνειες των βασικών αρχείων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης 2011 το ΕΚΤ διεξάγει δύο σεμινάρια με βάση το “Workshop in a Box” για τους ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τη Δευτέρα και την Τετάρτη 24 και 26 Οκτωβρίου, για τις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, αντίστοιχα.

Εάν επιθυμείτε να συμβάλετε στην ολοκλήρωση της μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα προσφέροντας τη μετάφραση σε όλη την κοινότητα των ενδιαφερομένων μέσα από το δικτυακό τόπο του www.openaccess.gr, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο openaccess@ekt.gr.

Όλες τις παρουσιάσεις μπορείτε να τις κατεβάσετε εδώ.

Leave a Comment October 26, 2011


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)