Archives – Author

Πρόσκληση συμμετοχής στο PKP European Network

Το EKT, ιδρυτικό μέλος του PKP European Network, το Public Knowledge Project και το SPARC Europe, προσκαλούν την Ελληνική κοινότητα χρηστών του ανοικτού λογισμικού ηλεκτρονικών εκδόσεων και επιστημονικής επικοινωνίας του Public Knowledge Project  (OJS, OCS, OHS και το επερχόμενο OMP) να συμμετάσχουν στο European PKP Network (PKP EN). Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο του Public Knowledge Project θα προσφέρει στα μέλη του την δυνατότητα:

  • να μοιραστούν ιδέες, εμπειρίες και λογισμικό με σκοπό την  ανάπτυξη των ηλεκτρονικών εκδόσεων ανοικτής πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό επίπεδο,
  • να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του λογισμικού του PKP, και την συνεργασία μεταξύ των μελών σε περιφερειακό επίπεδο
  • να συνεισφέρουν στην χάραξη της στρατηγικής του PKP με την συνεισφορά των εμπειριών σας και των εντυπώσεων των χρηστών σας.

Η πρόσκληση αφορά μεμονωμένα άτομα αλλά και οργανισμούς/φορείς. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν  διαθέσιμες στους δικτυακούς τόπους των  PKP, SPARC Europe και PKP Regional Europe Forum.

Leave a Comment March 8, 2011

Κάλεσμα για εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia και Ανοικτή Πρόσβαση

“Η Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ, στο πλαίσιο των δράσεων της για προώθηση ανοιχτού περιεχομένου και γνώσης συμμετέχει στο κάλεσμα του Υπ. Παιδείας για τον εμπλουτισμό της Ελληνικής Wikipedia και πραγματοποιεί ένα κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των λημμάτων που περιέχει, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητά τους.
Η δράση βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, ώστε να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, και οι βασικοί της άξονες θέτονται σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. ”

Η σελίδα της διαβούλευσης βρίσκεται εδώ και είναι φυσικά ανοικτή σε σχόλια και επισημάνσεις.

Η Ανοικτή Πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της wikipedia με την προσθήση αναφορών ελεύθερα προσβάσιμων στο σύνολο των αναγνωστών και συντακτών του κάθε λήμματος.  Παράλληλα η κοινότητα ανοικτής πρόσβασης μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επαύξηση του περιεχομένου της Wikipedia.

Στην Εταιρία Ελευθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, της οποίας το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Ιδρυτικό μέλος, συμμετέχουν 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα με κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ελευθερου και ανοικτού λογισμικού.

Leave a Comment November 9, 2010

OR 2010, Εξελίξεις στον τομέα του λογισμικού αποθετηρίων

Στο πλαισιο του DSpace user group του Open Repositories 2010, και στο οποιο το ΕΚΤ συμμετείχε με την παρουσίαση  «A service oriented national e-thesis information system and repository» ανακοινώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στον roadmap των κυριότερων λογισμικών αποθετηρίων DSpace και Fedora. Συγκεκριμένα η έκδοση 2.0 του DSpace θα έχει την δυνατότητα χρήσης του Fedora ως μηχανή αποθήκευσης (“DSpace with Fedora Inside”) ενώ μέσω του οργανισμού Duraspace, θα γίνει συντονισμένη ανάπτυξη και υποστήριξη τόσο του λογισμικού DSpace όσο και του Fedora. Τo DSpace θα εξακολουθήσει να παρέχει μια “out of the box” λύση αποθετηρίου, εύκολη στην χρήση, έχοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα προηγμένα χαρακτηριστικά του Fedora σε ζητήματα κλιμάκωσης, διατήρησης δεδομένων  και ευελικτου ορισμού σχημάτων μεταδεδομένων. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία επιτρέπει την συντονισμένη ανάπτυξη δύο κύριων λογισμικών αποθετηρίων, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτει εδώ αλλά και σύντομα στο site του συνεδρίου, http://or2010.fecyt.es/.

Leave a Comment July 12, 2010

Open repositories 2010: Συστήματα αποθετηρίων και επιστημονικά δεδομένα

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Open Repositories 2010 και στην συνεδρία “Repository Platforms” ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε εργασία για την για την συγκριση των λογισμικων αποθετηρίων , DSpace, Fedora,
E-prints και Zenity. Τα προσωρινά αποτελέσματα ειναι διαθέσιμα στο http://blogs.lib.purdue.edu/rep/ και βασίζονται σε μια σειρά από διαφορετικά κριτήρια αξιολογησης. Ταυτόχρονα, στην περιοχή των ερευνητικών και επιστημονικών δεδομένων (Research Data) αναφέρθηκε η ανάγκη για την παροχή εργαλείων με βάση τις συγκεκριμένες πειραματικές διαδικασίες κάθε επιστημονικής περιοχής αλλά και της εισαγωγής εργαλείων αυτοματοποιημένης απομακρυσμένης εκτέλεσης και καταγραφής πειραμάτων. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της εργασίας “An Open-Source Digital Archiving System for Medical and Scientific Research
παρουσιαστηκε το σύστημα MIDAS για την διαχείριση ιατρικών εικόνων χρησιμοποιώντας λογισμικό αποθετηρίων DSpace, αλλά και της επαύξησης των σχετικών επιστημονικών δημοσιευσεων μέσω της συμπερίληψης δεδομένων όπως εικόνων Μαγνητικής ή Υπολογιστικής Τομογραφίας (CT).

Leave a Comment July 7, 2010


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)