Ενημερωτικές Δράσεις ΕΚΤ για τη διεθνή εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2011: Workshop in a Box!

October 26, 2011

Με αφορμή την εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2011, που διεξάγεται φέτος από τις 24 έως τις 30 Οκτωβρίου 2011, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης προσφέρει στους βιβλιοθηκονόμους και ειδικούς στην επιστήμη της πληροφορίας το “Workshop in a Box”, μία σειρά σπονδυλωτών παρουσιάσεων σε μορφή powerpoint που μπορούν να χρησιμοποιούν για την επιμόρφωση των ερευνητών για την Ανοικτή Πρόσβαση.

Το “Workshop in a Box” αποτελείται από τα ακόλουθα τρία μέρη και έχει γραφτεί στην αγγλική γλώσσα: 1. Mία εισαγωγική παρουσίαση για την Ανοικτή πρόσβαση, 2. Τρεις εξειδικευμένες παρουσιάσεις, για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, τις Κοινωνικές Επιστήμες και τις Θετικές και Ιατρικές επιστήμες, 3. Το πρακτικό μέρος, που οδηγεί τους ερευνητές να γνωρίσουν καλύτερα, πηγές για την Ανοικτή Πρόσβαση που αφορούν τον τομέα τους και τον φορέα τους, ώστε να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ανοικτή πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο, αλλά και σταδιακά να καταστήσουν πιο προσβάσιμη τη δική τους έρευνα.

Το “Workshop in a Box” αναπτύχθηκε από το ΕΚΤ σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη του Leiden, την Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δανίας (State and University Library Denmark) και με το SPARC Europe, πρωτοβουλία του οποίου ήταν το “Workshop in a Box”. Το ΕΚΤ έχει μεταφράσει στα ελληνικά και διαθέτει ελεύθερα με άδεια CC-BY τις διαφάνειες των βασικών αρχείων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης 2011 το ΕΚΤ διεξάγει δύο σεμινάρια με βάση το “Workshop in a Box” για τους ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τη Δευτέρα και την Τετάρτη 24 και 26 Οκτωβρίου, για τις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, αντίστοιχα.

Εάν επιθυμείτε να συμβάλετε στην ολοκλήρωση της μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα προσφέροντας τη μετάφραση σε όλη την κοινότητα των ενδιαφερομένων μέσα από το δικτυακό τόπο του www.openaccess.gr, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο openaccess@ekt.gr.

Όλες τις παρουσιάσεις μπορείτε να τις κατεβάσετε εδώ.

Filed under: Uncategorized

Tags: , , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)