Ημερίδα “Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Δράσεις προώθησης στα ελληνικά ΑΕΙ”

December 19, 2012

Ημερίδα με τίτλο “Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Δράσεις προώθησης στα ελληνικά ΑΕΙ” διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.  Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα σε θέματα πολιτικών, κανονισμών και δράσεων (έργων ΕΣΠΑ) που προωθούν την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση και να ενθαρρύνει τα μέλη της να συμμετάσχουν ενεργά στις σχετικές δράσεις που υλοποιούνται τόσο σε κεντρικό επίπεδο (από φορείς όπως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ο ΣΕΑΒ/Heal-Link και το GuNet) όσο και τοπικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συμμετείχε στην εκδήλωση με την παρουσίαση “Ανοικτή πρόσβαση στο ελληνικό ψηφιακό απόθεμα επιστήμης και πολιτισμού”. Η κα Μάρω Ανδρουτσοπούλου (Τμήμα Στρατηγικής και Ανάπτυξης, ΕΚΤ) παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του φορέα, δράσεις με τις οποίες το ΕΚΤ συμβάλλει στην προβολή και προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα.

Με όραμα τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτιστικού ψηφιακού χώρου που παρέχει άμεση, εύκολη και ανοικτή πρόσβαση σε μεγάλο όγκο έγκριτου ψηφιακού πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου, το ΕΚΤ θέτει ως άξονα τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης για την ανάπτυξη υποδομών έρευνας (όπως αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης, ηλεκτρονικές εκδόσεις, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών διατριβών, ψηφιακές βιβλιοθήκες, μηχανές και καταλόγους ενιαίας αναζήτησης, ο δικτυακός τόπος openaccess.gr κ.ά.) και την προώθηση συνεργασιών με πλήθος επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων. Περισσότερες λεπτομέρειες θα διαβάσετε εδω.

Filed under: Uncategorized

Tags: , , ,

1 Comment Leave a Comment

  • 1. Ημερ&#&hellip  |  December 20, 2012 at 9:34 am

    […] Ημερίδα με τίτλο “Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Δράσεις προώθησης στα ελληνικά ΑΕΙ” διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012. Στόχος της εκδήλωσης ήταν….  […]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)