Πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών επιχειρεί να πιέσει την κυβέρνηση Ομπάμα για εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης

June 12, 2012

Οι υποστηρικτές της Ανοικτής Πρόσβασης στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει αίτημα για συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών στον Λευκό Οίκο με το οποίο καλούν την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να εφαρμόσει τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης. Με την κίνηση αυτή ζητούν να διατίθεται ανοικτά στο διαδίκτυο η έρευνα που  χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους των ΗΠΑ.

Είναι εντυπωσιακό ότι από τις 20 Μαΐου που ξεκίνησε η συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών, έχουν συγκεντρωθεί 26.62 υπογραφές. Δεδομένου ότι σήμερα οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 25.000 -αριθμός υπογραφών που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθεί η υποχρέωση μίας επίσημης απάντησης από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ-, εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή είναι δυνατό να επηρεάσει τις εξελίξεις στον δρόμο για την Ανοικτή Πρόσβαση. Ήδη, η κυβέρνηση Ομπάμα υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα για Ανοικτή Πρόσβαση τοποθετώντας το στη θεματική ατζέντα του Λευκού Οίκου.

Την πρωτοβουλία είχε ομάδα συνηγόρων του πολίτη με την ονομασία “Access2research”. Υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση της Ανοικτής Πρόσβασης θα επιταχύνει την ερευνητική διαδικασία και θα αυξήσει την αποδοτικότητα των επενδύσεων. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν στη σελίδα τους “η μέχρι σήμερα επιτυχημένη εφαρμογή της οδηγίας για την Ανοικτή Πρόσβαση από τους Εθνικούς Οργανισμούς Υγείας των ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι η Ανοικτή Πρόσβαση μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να επηρεάζει την ερευνητική διαδικασία”.

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Λευκού Οίκου που φιλοξενεί την κίνηση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών υπογραφών κάνοντας κλίκ εδω

Filed under: Uncategorized

2 Comments Leave a Comment

  • 1. Πρωτ&omi&hellip  |  June 13, 2012 at 8:05 pm

    […] background-color:#0a427b; background-repeat : repeat; } http://www.openaccess.gr – Today, 11:05 […]

  • 2. openaccess.gr/blog »&hellip  |  June 21, 2012 at 10:10 am

    […] openaccess.gr/blog … Σύνδεσμοι. Directory of Open Access Journals · Directory of Open Access Repositories · openaccess.gr Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για την ανοικτή πρόσβαση; Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης …  […]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)