Το διαδικτυακό περιβάλλον ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΕΚΤ διαθέσιμο και στην αγγλική

April 29, 2013

Το νέο διαδικτυακό περιβάλλον των ηλεκτρονικών εκδόσεων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (http://epublishing.ekt.gr) διατίθεται πλέον και στην αγγλική γλώσσα, δίνοντας τη δυνατότητα και στο διεθνές κοινό να πλοηγηθεί στις ανοικτές επιστημονικές εκδόσεις που αναπτύσσει ο φορέας. To EKT ePublishing που λειτουργεί από τον Μάρτιο, αποτελεί την ηλεκτρονική στέγη των υπηρεσιών ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΕΚΤ και φιλοξενεί σήμερα περισσότερες από 2000 δημοσιεύσεις από έγκριτα περιοδικά, πλήθος ηλεκτρονικά βιβλία και πρακτικά συνεδρίων για μία ποικιλία επιστημονικών πεδίων.

Οι επισκέπτες μπορούν να πλοηγηθούν σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής επιστημονικής παραγωγής και να αναζητήσουν έγκριτο επιστημονικό υλικό από τον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, τις φυσικές, γεωργικές και κοινωνικές επιστήμες, υλικό που εμπλουτίζεται παράλληλα με τις εκδοτικές συνεργασίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Καθώς μεγάλο μέρος της επιστημονικής παραγωγής (περιοδικά, άρθρα, ηλεκτρονικά βιβλία) που μπορεί να αναζητήσει κανείς στο ΕΚΤ ePublishing βρίσκονται στην αγγλική γλώσσα, κρίθηκε αναγκαία η διάθεση της δικτυακής πύλης και στην αγγλική ώστε να συμβάλλει τόσο στην αύξηση της απήχησης και αναγνωσιμότητας των εκδόσεων αλλά και στην ανάδειξη έγκριτου ελληνικού επιστημονικού περιεχομένου στη διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Οι περιοδικές εκδόσεις ανοικτής πρόσβασης που διατίθενται από το διαδικτυακό περιβάλλον του ePublishing, είναι αποτέλεσμα των υπηρεσιών ηλεκτρονικών εκδόσεων που αναπτύσσει το ΕΚΤ, για τις οποίες μπορεί κανείς να πληροφορηθεί στο http://epublishing.ekt.gr/el/5696. Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις αυτές απολαμβάνουν σήμερα μεγάλη επισκεψιμότητα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, μέσα στον τελευταίο μήνα (Μάρτιο) η πύλη του ΕΚΤ ePublishing είχε πάνω από 2000 μοναδικούς επισκέπτες, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από χώρες του εξωτερικού όπως Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία. Ωστόσο, εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά επισκεψιμότητας από χώρες του εξωτερικού για τις επιμέρους περιοδικές εκδόσεις που αναπτύσσει το ΕΚΤ σε περιβάλλοντα διαχείρισης της εκδοτικής διαδικασίας. Έτσι, ολοκληρώνοντας το δίγλωσσο περιβάλλον του ΕΚΤ ePublishing, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης πραγματοποιεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα τόσο για τη συγκέντρωση όσο και για τη διεθνοποίηση της ελληνικής επιστημονικής παραγωγής.

Filed under: Uncategorized

Tags: , , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)