Νομοσχέδιο για την Ανοικτή Πρόσβαση στις ΗΠΑ

May 22, 2010

Το Αμερικανικό Κογκρέσο συζητά αυτή την περίοδο το νομοσχέδιο για την Ανοικτή Πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα. Εάν εγκριθεί, ο νέος Νόμος θα υποχρεώνει τους κρατικούς φορείς,  με προϋπολογισμό για χρηματοδότηση έρευνας μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (π.χ. The National Science Foundation), να εκδώσουν κανονισμούς που θα διασφαλίζουν την Ανοικτή Πρόσβαση στα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς, ή άλλοι ερευνητές και φορείς τους οποίους χρηματοδοτούν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κάθε ερευνητής που χρηματοδοτείται εν μέρει ή ολοκληρωτικά από οποιαδήποτε από αυτές τις υπηρεσίες θα οφείλει να δημοσιεύει με Ανοικτή Πρόσβαση την έρευνά του σε κατάλληλο αποθετήριο, το αργότερο έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή της σε περιοδικό με αξιολόγηση.

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετικό άρθρο στο openaccess.gr, 27 μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, στηρίζουν το νομοσχέδιο για την Ανοικτή Πρόσβαση στα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται με κρατική χρηματοδότηση, με ένα “Ανοικτό Γράμμα στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα”.

Πιστεύετε ότι πρέπει να προωθηθεί και στην Ελλάδα μια νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την Ανοικτή Πρόσβαση στα αποτελέσματα της δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας; Ποια νομίζετε ότι θα είναι τα οφέλη για τη χώρα μας από μια αντίστοιχη νομοθεσία;

Filed under: Uncategorized

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)