Eλληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις 1993-2008
December 6, 2010
Ένα σημαντικό έργο που συμβάλλει στην αποτύπωση της ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας ολοκλήρωσε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Η μελέτη “Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 1993-2008: Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά” συγκεντρώνει, για πρώτη φορά, βασικά χαρακτηριστικά της επιστημονικής συγγραφικής δραστηριότητας των ελληνικών οργανισμών και αναλύει τη θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον. Η μελέτη καλύπτει ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα (1993-2008) και όλους τους ελληνικούς φορείς που παράγουν επιστημονικές δημοσιεύσεις (11 κατηγορίες φορέων και 70 μεμονωμένους φορείς).
Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκε αναλυτική καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν τις ελληνικές δημοσιεύσεις της περιόδου 1993-2008 (92.456 δημοσιεύσεις και 749.583 αναφορές σε αυτές) και προσδιορίστηκαν δείκτες που αποτυπώνουν την παραγωγή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας σε δημοσιεύσεις και την απήχηση του ερευνητικού της έργου διεθνώς. Επίσης, προσδιορίστηκαν επιστημονικές περιοχές “αριστείας” που διαθέτει η Ελλάδα, καθώς και οι συνεργασίες μεταξύ των φορέων που προκύπτουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό.
H μελέτη βασίστηκε στη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει το ΕΚΤ στον τομέα της οργάνωσης και επεξεργασίας πληροφορίας για την έρευνα και τεχνολογία, καθώς και στη δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλες πηγές για να αντλήσει τα απαραίτητα δεδομένα. Για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και τον υπολογισμό των βιβλιομετρικών δεικτών χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένο λογισμικό που αναπτύχθηκε από το ΕΚΤ.
Η δημιουργία μιας αξιόπιστης βάσης βιβλιομετρικών δεικτών είναι απαραίτητη για τη συνολική και συγκριτική εικόνα του ελληνικού ερευνητικού περιβάλλοντος. Θέματα “μέτρησης της έρευνας” βρίσκονται σήμερα στην αιχμή της διεθνούς συζήτησης και η έκδοση αναμένεται να αποτελέσει έναυσμα για την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, καθώς και βάση για περαιτέρω διεύρυνση μέσω της εμπλοκής και άλλων φορέων.
Filed under: Uncategorized
5 Comments Leave a Comment
1. Ιωαννης Μαρουλας | December 8, 2010 at 12:21 am
Πως γινεται η ευρεση των εργασιων?
Ισως τηα πρεπει να δημοσιευσετε ανα Ιδρυμα το συνολο των ερευνητικων εργασιων και τον αντιστοιχο τομεα που
αναφεροναι οι εργασιες πχ ιατρικη,μαθηματικα ….
2. Κατερίνα Τοράκη | December 14, 2010 at 8:17 am
Ενδιαφέρουσα εργασία. Θα ήταν καλό να εισαχθεί με συστηματικό τρόπο το αντικείμενο της βιβλιομετρικής (επιστημομετρικής) ανάλυσης και στα τμήματα Βιβλιοθηκονομίας, αλλά και σε άλλα, και όπου μπορεί να συνδυαστεί με την έρευνα όχι μόνο της καταγραφής της κατάστασης όπως αποτυπώνεται με αριθμούς και διαγράμματα, αλλά και άλλων παραγόντων που (μπορεί να) επιδρούν στη διαμόρφωση της εικόνας αυτής. Σε κάθε περίπτωση, η χρησιμότητα μιας τέτοιας ανάλυσης είναι δεδομένη. Και βέβαια σε μια τέτοια έρευνα, το αποτέλεσμα της σύγκρισης με τα ελληνικά επιστημονικά περιοδικά είναι αναμενόμενο, αλλά με ενδιαφέρον ως προς τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν. Έχει γίνει απόπειρα τέτοιας ανάλυσης για τους μηχανικούς που δημοσιεύουν στα Τεχνικά Χρονικά στις παρακάτω εργασίες: α) Κολωνιάρη, Μ. (2010), Η έννοια της Επικοινωνίας για τους Επιστήμονες: Ανάλυση Βιβλιογραφικών Αναφορών σε δύο Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά, Μεταπτυχιακή διατριβή, Ιόνιο Πανεπιστήμιο β) Toraki, K. (2004). Exploring the information seeking and use habits of engineers in Greece: a qualitative and quantitative approach. In: National Identities of engineers, Διεθνές Συνέδριο ΕΜΠ, ENPC, Ερμούπολη, 11-14 Ιουλίου 2004. http://library.tee.gr/sinant/toraki/infoseek_04.htm.
3. Γιάννης Τόλιας | December 16, 2010 at 7:22 pm
Έχοντας κάνει την ίδια δουλειά για ένα μεγάλο ΑΕΙ πριν από ένα χρόνο μπορώ να καταλάβω το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και να σας συγχαρώ!
Η δουλειά σας μπορεί ν’ αποτελέσει μία καλή βάση για την ετήσια μέτρηση του ερευνητικού έργου στη χώρα, μια πολύ χρήσιμη πληροφορία.
Μία πρόταση: χτίζοντας στην ιδέα του ερευνητικού προφίλ κάθε ιδρύματος, θα είχε νόημα να κάνετε και το αντίστροφο: δημιουργήστε γραφήματα με τη συνεισφορά των ιδρυμάτων στα προφίλ των επιστημονικών περιοχών. Είμαι σίγουρος ότι θα το βρείτε ενδιαφέρον.
4. suspect | December 26, 2010 at 6:30 pm
Θα ηταν πολυ ενδιαφερον αν δημοσιευατε μια στατιστικη αναλυση ολων αυτων των δεδομενων.
5. OA@ekt | December 27, 2010 at 11:28 am
Ευχαριστούμε για τα θετικά σας σχόλια!
Πραγματικά είχαμε στη διάθεσή μας ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, και θα ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει αξιόπιστη επεξεργασία χωρίς το λογισμικό που αναπτύχθηκε. Τα δεδομένα προέρχονταν από τις βάσεις NSI και NCR – Greece, η δεύτερη περιέχει στοιχεία μόνο για τις ελληνικές δημοσιεύσεις, όπου και πάλι έγινε συστηματικός καθαρισμός των δεδομένων και η χρέωση της κάθε δημοσίευσης στον αντίστοιχο φορέα (η διαδικασία αναφέρεται αναλυτικά στο παράρτημα – μεθοδολογικά σημεία).
Είναι στους στόχους μας να προχωρήσουμε σε μια λεπτομερέστερη ανάλυση των επιστημονικών περιοχών – πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις σας, ευχαριστούμε. Ένα άλλο σημείο είναι η σύνδεση του αριθμού των ερευνητών ενός φορέα με τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων που παράγει, το διαβάσαμε σε αρκετά δημοσιεύματα και το ακούσαμε σε επίσης πολλά σχόλια. Είναι ένας δείκτης που ενδιαφέρει καθώς συνδέεται με απόδοση (τουλάχιστον με ποσοτικούς όρους), ο οποίος όμως είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκο να υπολογιστεί λόγω μη διαθεσιμότητας αξιόπιστων στοιχείων σε κεντρικό επίπεδο για κάθε φορέα. Σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον και αν τα στοιχεία αυτά εξακολουθούν να μην διατίθενται κεντρικά, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια διαδικασία έτσι ώστε αν κάποιος φορέας ενδιαφέρεται και μας διαθέσει τα απαραίτητα στοιχεία, να μπορεί να πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του μια εξειδικευμένη ανάλυση όσον αφορά τον αριθμό των δημοσιεύσεων ανά επιμέρους εργαστήριο/τμήμα, ερευνητή, επιστημονική περιοχή, δείκτες απήχησης κ.λπ.
Τέλος ο χώρος των ελληνικών επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων αποτελεί ένα εξίσου ενδιαφέροντα αλλά επίσης «χαοτικό» πεδίο. Το ΕΚΤ έχει ήδη εντάξει στο νέο του έργο που υλοποιεί με τίτλο «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας/Κοινωνικά Δίκτυα – Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες» και χρηματοδότηση από το ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση, δράσεις για τη χαρτογράφηση των ελληνικών περιοδικών και τη δημιουργία ελληνικού citation index στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, τομέα στον οποίο διαπιστώνεται έλλειψη και σε διεθνές επίπεδο.
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.
TrackBack URL | RSS feed for comments on this post.