Το σύνολο της ισλανδικής λογοτεχνίας online;

February 16, 2011

Το μεγαλόπνοο σχέδιο της ψηφιοποίησης ολόκληρης της ισλανδικής λογοτεχνίας και της ελεύθερης διάθεσής της στο διαδίκτυο συζητείται τελευταία στους κύκλους της Ανοικτής Πρόσβασης. Η δυνατότητα υλοποίησης του πλάνου αυτού συζητήθηκε πρόσφατα από τη Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ingibjörg Steinunn Sverrisdóttir και την Υπουργό Πολιτισμού Katrín Jakobsdóttir της Ισλανδίας.

Το σύνολο της ισλανδικής λογοτεχνικής παραγωγής περιλαμβάνει λιγότερους από 50.000 τίτλους, οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να ψηφιοποιηθούν μέσα σε 2 χρόνια από 12 άτομα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που έχει ήδη προσφέρει το Internet Archive. Ένα ειδικό ψηφιακό δανειστικό σύστημα θα επέτρεπε τον περιορισμό της πρόσβασης σε ένα άτομο τη φορά, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των συγγραφέων και εκδοτών, ενώ παράλληλα θα εξασφάλιζε την πρόσβαση από οπουδήποτε, για πάντα και δωρεάν.
Αν τελικά το έργο αυτό ολοκληρωθεί, η Ισλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα προσφέρει ολόκληρη τη λογοτεχνία της στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ και πείτε μας, αν θέλετε, την άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα παρακάτω.

Filed under: Uncategorized

Tags: , , , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)