Η ΕΕΛ/ΛΑΚ συνεργάζεται με τον οργανισμό Creative Commons

July 18, 2011


Άλλη μια ουσιαστική κίνηση προς την ανάπτυξη ανοικτού ψηφιακού περιεχομένου στην Ελλάδα, σημειώθηκε με την υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα)  και του μη κερδοσκοπικού διεθνή οργανισμού Creative Commons.               

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ  είναι γνωστό ότι δραστηριοποιείται στον χώρο του κινήματος για το ανοικτό λογισμικό από το 2008 και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ελληνικό κέντρο πληροφόρησης και διαλόγου πάνω σε θέματα που αφορούν το ελεύθερο λογισμικό και τα οφέλη χρήσης του. Σε αυτή την προσπάθεια, η εταιρεία έχει αναλάβει την προώθηση των άδειων Creative Commons, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και στην Κύπρο. 

Οι άδειες χρήσης Creative Commons που εκδίδονται κατά κύριο λόγο από τον παγκόσμιο οργανισμό Creative Commons, και επιτρέπουν στους δημιουργούς να διαθέτουν ψηφιακά το έργο τους στο ευρύ κοινό, κατά τρόπο που να επιτρέπει το νόμιμο διαμοιρασμό, αναπαραγωγή και περαιτέρω χρήση του περιεχομένου, έχουν μεταφερθεί στο ελληνικό δίκαιο (καθώς και στην νομοθεσία περίπου 70 κρατών) ήδη από το 2007. Στην Ελλάδα η χρήση των αδειών Creative Commons διευρύνεται ολοένα, και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια τόσο των δημιουργών όσο και των χρηστών περιεχομένου, που αποσκοπεί στην διάδοση της πληροφορίας, την αύξηση της δημιουργικότητας αλλά και την επιτέλεση της αποστολής της δημόσιας διοίκησης. 

Στην Ελλάδα, οι πιο ανοικτές άδειες Creative Commons, δηλαδή αυτές που έχουν ως μοναδικό όρο χρήσης την αναφορά στην πηγή, είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για τη διάθεση όλων των αποφάσεων των Δημοσίων αρχών που αναρτώνται στο διαδίκτυο στο πλαίσιο του προγράμματος Δι@υγεια. Επίσης, με τις ίδιες άδειες διατίθενται οι πληροφορίες στους δικτυακούς τόπους του Γραφείου του Πρωθυπουργού, του Γραφείου του Αντιπροέδρου, του OpenGov.gr και του geodata.gov.gr. Τέλος, οι άδειες Creative Commons ενθαρρύνονται σε όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”. 

Αναλυτικές πληροφορίες για τις άδειες Creative Commons στο ελληνικό περιβάλλον μπορεί κανείς να βρει στο δικτυακό τόπο http://www.creativecommons.gr/, όπου υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες για τις άδειες Creative Commons, μεταφρασμένες στα ελληνικά προς διευκόλυνση των δημιουργών για την επιλογή της κατάλληλης γι’ αυτούς άδειας.

Filed under: Uncategorized

Tags: , , ,

1 Comment Leave a Comment

  • 1. Η ΕΕ&&hellip  |  July 20, 2011 at 9:15 am

    […] Η ΕΕΛ/ΛΑΚ συνεργ&#… Άλλη μια ουσιαστική κίνηση προς την ανάπτυξη ανοικτού ψηφιακού περιεχομένου στην Ελλάδα, σημειώθηκε με την υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα)  και… Source: http://www.openaccess.gr […]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)