Ηνωμένο Βασίλειο: κρατική στήριξη στην ανοικτή πρόσβαση

December 23, 2011

To Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφατα (Δεκ. 2011) δημοσίευσε το κείμενο «Στρατηγική της Έρευνας και της Καινοτομίας για την Ανάπτυξη» δηλώνοντας τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη στα Πανεπιστήμια του:

http://www.bis.gov.uk/assets/biscore/innovation/docs/i/11-1387-innovation-and-research-strategy-for-growth.pdf

Το ενδιαφέρον σημείο σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας είναι στην παράγραφο 6.6, όπου αναφέρεται ρητά ότι :
«Το Κράτος, δεσμεύεται να κάνει σίγουρο ότι έρευνα που χρηματοδοτείται από το δημόσιο πρέπει να είναι προσβάσιμη χωρίς χρέωση. Δωρεάν και ανοικτή πρόσβαση σε έρευνα που χρηματοδοτείται από τα χρήματα των φορολογουμένων προσφέρει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη με τη διάχυση της γνώσης, ανεβάζοντας το γόητρο της έρευνας που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενθαρρύνοντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους έρευνα είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί και είναι ακριβή στην πρόσβαση, πράγμα που επιδρά αρνητικά στον αυθεντικό στόχο της έρευνας που γίνεται από δημόσιο χρήμα, και περιορίζει την κατανόηση και την καινοτομία…»

Filed under: Uncategorized

Tags: , , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)