Δύο ιστορικές συλλογές στο διαδίκτυο

January 18, 2012

Ακόμη δύο ιστορικές συλλογές διατίθενται σε ψηφιακή μορφή για το κοινό του διαδικτύου. Τα επιστημονικά χειρόγραφα του Νεύτωνα και μια συλλογή από ισλαμικά χειρόγραφα είναι τα πρώτα έγγραφα που ψηφιοποιήθηκαν προκειμένου να παρουσιαστούν μέσα από τις συλλογές “Foundations of Science” και “Foundations of Faith”  της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Cambridge.

Τα χειρόγραφα του Nεύτωνα (Isaac Newton 1642-1727) χρονολογούνται από το 1660 και περιέχουν τις πιο σημαντικές μαθηματικές σημειώσεις του επιστήμονα. Η συλλογή των ισλαμικών χειρογράφων που διατηρεί η βιβλιοθήκη του Cambridge χρονολογείται από την ίδρυση της αραβικής ακαδημαϊκής δραστηριότητας στο Cambridge, το 1630. Από τότε, η συλλογή επεκτείνεται συνεχώς σε μέγεθος και ποικιλία, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελείται από περισσότερα από 5.000 χειρόγραφα και πολύτιμες συλλογές που φωτίζουν πολλές πλευρές του ισλαμικού κόσμου, τις πεποιθήσεις, τα ήθη και την εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων για ψηφιοποίηση μέρους του πολιτιστικού της περιεχομένου, η Βιβλιοθήκη του Cambridge μέσα στους επόμενους μήνες, θα διαθέσει διαδικτυακά ολόκληρη τη συλλογή στο ευρύ κοινό.  Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό άρθρο στο http://www.openaccess.gr/news_events/news/details.dot?id=18830&inode=18829.

Filed under: Uncategorized

Tags: , , , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)