«Ανοικτή Πρόσβαση: η άμεση διάδοση της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης»: Ημερίδα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου

November 8, 2017

openaccess-150x150

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο  OpenAIRE2020 και Εθνικό Σημείο Υποστήριξης και Ενημέρωσης για την Ανοικτή Πρόσβαση στον Ορίζοντα 2020 (OpenAIRE NOAD), διοργάνωσε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, ημερίδα με τίτλο «Ανοικτή Πρόσβαση: η άμεση διάδοση της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ-ΕΠΣΑ), το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ). Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τις δράσεις στήριξης για την Ανοικτή Πρόσβαση σε ευρωπαϊκό, τοπικό, ιδρυματικό και ερευνητικό επίπεδο, ενώ τέθηκε το πλαίσιο για μια γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κυριότερων φορέων της Κύπρου σχετικά με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, τα ερευνητικά δεδομένα και τα ιδρυματικά αποθετήρια Ανοικτής Πρόσβασης. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν για υπηρεσίες και εργαλεία υποστήριξης της Ανοικτής Πρόσβασης στο ακαδημαϊκό/ερευνητικό περιβάλλον.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης σε χαιρετισμό που απεύθυνε, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα η Βιβλιοθήκη του, βρέθηκε από πολύ νωρίς στην πρώτη γραμμή, για να υποστηρίξει την οργανωμένη και ελεύθερη διάθεση των επιστημονικών δημοσιευμάτων της χώρας, και έκτοτε στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες της κίνησης για την Ανοικτή Πρόσβαση,  αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη της για την κοινωνία. Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης η Λειτουργός Συντονισμού Α΄ κα Μαρία Ποιητή, τονίζοντας τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης και προσκαλώντας σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς υιοθέτηση Πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης.

Οι ομιλίες κάλυψαν θέματα, όπως την Εθνική Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης, τις υποχρεώσεις των ερευνητών στον Ορίζοντα 2020, το ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης, παραδείγματα υιοθέτησης πολιτικής από ερευνητικά κέντρα (ΚΟΙΟΣ – Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία), νομικές πτυχές, καθώς και δράσεις ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών προς στήριξη της Ανοικτής Πρόσβασης και των Ανοικτών Δημοσίων Δεδομένων.

Η συμμετοχή και οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων ανέδειξαν το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κυπριακής ερευνητικής κοινότητας για την Ανοικτή Πρόσβαση και επιβεβαίωσαν τόσο τη σημασία διοργάνωσης ανάλογων δράσεων, όσο και τη σημασία του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων, ως βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής και πολιτικής για την Ανοικτή Πρόσβαση.

Το πρόγραμμα και οι παρουσιάσεις, καθώς και βίντεο της ημερίδας είναι διαθέσιμα  μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το παραπάνω κείμενο είναι της Αναστασίας Ιωάννου, Γραφείο Ψηφιοποίησης και Αρχείων, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Filed under: Uncategorized

Tags: , , , ,


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)