Σεμινάριο για νέους ερευνητές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών για την Ανοικτή Επιστήμη και τη διαχείριση ερευνητικών δεδομένων

June 12, 2018

Open data conference

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως Εθνικός Κόμβος του OpenAIRE για την Ανοικτή Πρόσβαση (OpenAIRE NOAD), διοργάνωσε την Τρίτη 5 Ιουνίου σεμινάριο για τους νέους ερευνητές στους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών ερευνών (ΑΚΕ) για την Ανοικτή Επιστήμη και τη Διαχείριση των Ερευνητικών Δεδομένων. Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό έργο FOSTER.

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου, είχε ως στόχο την εισαγωγή στις έννοιες της Ανοικτής Πρόσβασης, της Ανοικτής Επιστήμης και των ερευνητικών δεδομένων. Η Nancy Pontika (FOSTER) παρουσίασε επίσης τις υποχρεώσεις των ερευνητών στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 για την παροχή ανοικτής πρόσβασης στις δημοσιεύσεις και τα δεδομένα, καθώς και τη σημασία διαχείρισης των δεδομένων βάσει των αρχών FAIR. Έμφαση δόθηκε επίσης στο θέμα των αδειών, με ιδιαίτερη αναφορά στις άδειες creative commons και τους διαφορετικούς τύπους αυτών. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη των ωφελειών που προκύπτουν από την Ανοικτή Επιστήμη/ Ανοικτή Πρόσβαση για τους ερευνητές.

Η Iryna Kuchma (FOSTER) παρουσίασε από την πλευρά της σειρά δράσεων και διαθέσιμο υλικό που έχει αναπτυχθεί από το FOSTER για την υποστήριξη και την κατάρτιση/ εκπαίδευση των ερευνητών κατά την εφαρμογή στην πράξη της Ανοικτής Επιστήμης. Έμφαση δόθηκε σε ζητήματα όπως η προστασία των δεδομένων, ζητήματα ηθικής, μεθόδων ανωνυμοποίησης καθώς και παρουσίασης εργαλείων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από την Έλλη Παπαδοπούλου (OpenAIRE) της ευρωπαϊκής υποδομής OpenAIRE, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δίκτυο των εθνικών κόμβων και στους τρόπους υποστήριξης της ερευνητικής κοινότητας μέσω της ποικιλίας των δράσεων και υπηρεσιών που προσφέρει.

Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου είχε διαδραστικό χαρακτήρα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις πρακτικές που ακολουθούν για την παροχή Ανοικτής Πρόσβασης στις δημοσιεύσεις και τα δεδομένα τους και να θέσουν ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία αυτή. Οι διαφορετικοί τύποι δεδομένων που διαχειρίζονται οι συμμετέχοντες έδωσε αφορμή για μια ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών. Παράλληλα, αναδείχθηκε η σημασία της μακροχρόνιας διαφύλαξης των δεδομένων, μετά την ολοκλήρωση του έργου στο πλαίσιο του οποίου παράγονται τα δεδομένα.

Στο τρίτο μέρος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για χρηματοδοτικές ευκαιρίες στους τομείς των ΑΚΕ στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, καθώς και για ευκαιρίες δικτύωσης με άλλους ερευνητές. Ειδικότερα, ο Henry Scott (Εθνικό Σημείο Επαφής του Ορίζοντα 2020) παρουσίασε ευκαιρίες στις θεματικές «Κοινωνικές Προκλήσεις 6: Η Ευρώπη σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο- κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, καινοτόμες και σκεπτόμενες», «Επιστήμη με την κοινωνία για την κοινωνίας», καθώς και τις δράσεις Marie Sklodowska Curie και τις ευκαιρίες που παρέχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Ο Δημήτρης Μαραγκός (ΕΚΤ) παρουσίασε την πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες: τη δικτύωση και την συνεπακόλουθη επίτευξη συνεργασιών μέσω της  δημιουργίας ενός παγκόσμιου δικτύου Ελλήνων επιστημόνων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, την ενημέρωση για χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την χαρτογράφηση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Το σεμινάριο επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας και των νέων ερευνητών ειδικότερα για την Ανοικτή Επιστήμη/ Ανοικτή Πρόσβαση, καθώς και την προθυμία υιοθέτησης της Ανοικτής Πρόσβασης στο πλαίσιο των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων. Ανέδειξε επίσης τη σημασία διοργάνωσης παρόμοιων δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης. Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για επικοινωνία με τις διοικήσεις και τις βιβλιοθήκες των φορέων τους με στόχο τη διερεύνηση διοργάνωσης αντίστοιχων δράσεων αποτιμάται ως ιδιαίτερα θετικό βήμα για την προώθηση της Ανοικτής Επιστήμης.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση διαθέσιμες εδώ

Filed under: Uncategorized

Tags: , ,


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)