Το Χάρβαρντ αδυνατεί να διατηρήσει συνδρομές σε μεγάλους επιστημονικούς εκδοτικούς οίκους

May 4, 2012

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η βιβλιοθήκη του φημισμένου Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διαπιστώνει ότι αδυνατεί οικονομικά να διατηρήσει τις συνδρομές σε μεγάλους επιστημονικούς εκδότες και καλεί τους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου να δημοσιευουν σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης.

Το κόστος των συνδρομών για τις ακαδημαϊκές εκδόσεις μεγάλων οίκων είναι σήμερα δυσβάστακτο για τη βιβλιοθήκη. Καθως οι συνδρομές σε επιστημονικές επιθεωρήσεις καταλαμβάνουν όλο και αυξανόμενο μερίδιο του  συνολικού προυπολογισμού της βιβλιοθήκης, η βιβλιοθήκη στην ανακοίνωση της περιγράφει ότι το περιβάλλον της ακαδημαϊκής επικοινωνίας σήμερα  γίνεται όλοενα και  λιγότερο βιώσιμο οικονομικά.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ξοδεύει πάνω απο 3,5 εκατομμύρια δολλάρια τον χρόνο σε συνδρομές επιστημονικών εκδοσεων. Χαρακτηριστικά, μόνο για το 2010 το ποσό αυτό καταλαμβάνει πάνω απο 20% του συνολικού κόστους για τις συνδρομές. Μερικά περιοδικά κοστίζουν πάνω απο 40.000 δολάρια το χρόνο. Ταυτόχρονα, πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες δαπανούν περισσότερο απο το μισό προϋπολογισμό τους για τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους (π.χ. Elsevier, Springer και Wiley).

Η βιβλιοθήκη στην ανακοίνωση της, καλεί το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου να διαθέτουν στο εξής τις εργασίες τους δωρεάν σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και να απορίπτουν όσα απαιτούν συνδρομή. Με αυτή την κίνηση, το πλουσιότερο Πανεπιστήμιο στόν κόσμο πρωτοστατεί στο ευρύτερο κλίμα διαμαρτυρίας που επικρατεί σχετικά με το υψηλό κόστος πρόσβασης σε πηγές της επιστημονικής έρευνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα περισσότεροι απο 10.000 ερευνητές συμμετέχουν σε μποικοτάζ για τις ολλανδικές εκδόσεις Elsevier σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο openaccess.gr

Filed under: Uncategorized

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)