Ομιλίες “Ψηφιακή Γνώση και Ανοικτές Τεχνολογίες: γέφυρες στήν έρευνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό”

March 5, 2013

“Ψηφιακή γνώση και ανοικτές τεχνολογίες: γέφυρες στην έρευνα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό” είναι ο τίτλος του νέου Κύκλου Ομιλιών που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος Μορφωτικών Εκδηλώσεων “Επιστήμης Κοινωνία” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από τις 5 Μαρτίου έως τις 19 Μαρτίου, κάθε Τρίτη (ώρα 19.30), στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Στόχος των ομιλιών είναι  να αναδειχθούν τα οφέλη από τη δημιουργία και ανοικτή διάθεση ψηφιακού περιεχομένου με χρήση νέων τεχνολογιών.

Οι ομιλίες θα καλύψουν τα ακόλουθα θέματα: α) Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην ψηφιακή εποχή (Τρίτη 5 Μαρτίου 2013), β) Πρόσβαση στη Γνώση με Ανοικτές Τεχνολογίες (Τρίτη 12 Μαρτίου 2013), γ) Ανοικτό Επιστημονικό και Πολιτιστικό περιεχόμενο για την Εκπαίδευση (Τρίτη 19 Μαρτίου 2013).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στις 5 Μαρτίου θα παρουσιαστεί τo διαδικτυακό περιβάλλον ePublishing του ΕΚΤ (www.ekt.gr/epublishing) και η συμβολή του στην ενίσχυση της ψηφιακής έρευνας στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα “Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Ψηφιακή Εποχή: Τρέχουσες πρακτικές και προκλήσεις”, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής κοινότητας.

Η επόμενη εκδήλωση, στις 12 Μαρτίου, θα εστιάσει στις ανοικτές τεχνολογίες, τα ανοικτά δεδομένα και τις κινητές εφαρμογές, και θα παρουσιαστούν οι νέες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες (Software as a Service) που αναπτύσσει το ΕΚΤ για τον πολιτισμό και την έρευνα. Ο κύκλος ολοκληρώνεται στις 19 Μαρτίου, με παρουσιάσεις για την αξιοποίηση ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι μορφωτικές εκδηλώσεις “Επιστήμης Κοινωνίας” πραγματοποιούνται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο αμφιθέατρο “Λεωνίδας Ζέρβας” (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), από τις 19.30 έως 21.30. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Στο τέλος κάθε ομιλίας ακολουθεί συζήτηση μεταξύ κοινού και ομιλητών. Επίσης, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο. Περισσότερα για τις εκδηλώσεις μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του openaccess.gr εδώ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2013-03-05_19/index.html.

Οι εκδηλώσεις μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/events/live/.

Filed under: Uncategorized

Tags: , , , , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)