“Μπλόκο” στην παγκόσμια ψηφιακή βιβλιοθήκη της Google από Αμερικανικό δικαστήριο

March 31, 2011

Αμερικάνικο δικαστήριο μπλόκαρε την προηγούμενη εβδομάδα τα σχέδια της Google για την ψηφιοποίηση και διάθεση στο διαδίκτυο εκατομμυρίων βιβλίων και τη δημιουργία της μεγαλύτερης ψηφιακής βιβλιοθήκης στον κόσμο. Η Google είχε συνάψει συμφωνία με τις ενώσεις των Αμερικανών εκδοτών και των συγγραφέων, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα συνέχιζε την ψηφιοποίηση και πώληση από το διαδίκτυο των ηλεκτρονικών βιβλίων, χωρίς την άδεια των συγγραφέων τους, πληρώνοντας 125 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τα πνευματικά δικαιώματα στους δικαιούχους.

Η συμφωνία αφορούσε εξαντλημένα βιβλία που προστατεύονται ακόμη από πνευματικά δικαιώματα.  Η κατάσταση θεωρήθηκε ιδιαίτερα προβληματική σε ό,τι αφορά τα βιβλία των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται ακόμη, των οποίων όμως οι συγγραφείς δε μπορούν να εντοπιστούν ή είναι άγνωστοι (τα λεγόμενα «ορφανά» βιβλία). Στην περίπτωση αυτή προβλεπόταν ότι μόνο η Google θα μπορούσε να ψηφιοποιήσει τα βιβλία αυτά. Τελικά, ο δικαστής θεώρησε ότι η συμφωνία αυτή θα δημιουργούσε μονοπώλιο για την εταιρεία στις δικτυακές πωλήσεις βιβλίων και την ανέκοψε.

Διαβάστε περισσότερα:

 New York Times Editorial

The Guardian 

 Skai.gr

Filed under: Uncategorized

Tags: , , , , , , ,

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

TrackBack URL  |  RSS feed for comments on this post.


Μαζί διαμορφώνουμε το “τοπίο” της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης. Με στόχο την υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης από όσο το δυνατόν περισσότερους ελληνικούς φορείς για τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με την Ανοικτή Πρόσβαση, διαμορφώσαμε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού με τη μορφή ενός blog.... Περισσότερα

RSS Εγγραφή

Σύνδεση

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Ετικέτες

Αρχείο άρθρων

Σύνδεσμοι

RSS RSS (openaccess.gr)